Nezavisnot je najviše volela

BILA JE SE*S SIMBOL 60-IH, REŠENA DA USPE VRTELA JE MUŠKARCE OKO MALOG PRSTA: A preko noći je sva njena lepota IZBLEDELA

Tužne vesti stižu iz Holivuda! Napustila nas je čuvena Rakel Velč u 82. godini nakon kraće bolesti. Tačan uzrok smrti nije još uvek poznat, navodi Daily Mail.

Celebrities
23:30h Autor:
BILA JE SE*S SIMBOL 60-IH, REŠENA DA USPE VRTELA JE MUŠKARCE OKO MALOG PRSTA: A preko noći je sva njena lepota IZBLEDELA
Životna priča holivudske lepotice Rakel Velč, Foto: Profimedia

Rakel Velč je slovla za damu pred čijom lepotom i šarmom su padali muškarci kao pokošeni. Ona je bila željna iskrene ljubavi, ali i uspeha u svetu glume, te je do poslednjeg dana dokazivala da je zaista dostojna filmskog platna, iako su je mnogi samo gledali kroz fizički izgled.

Rakel je rođena 5. septembra 1940. u Čikagu, ali porodica se brzo preselila u Kaliforniju pa je odrasla u sunčanom San Dijegu i posle u La Džoli, uz mlađeg brata i sestru. Otac Armando Karlos Tehada Urkizo bio je avioinženjer iz La Paza u Boliviji, krut i strog čovek koji je prigovarao ženi i deci za svaku sitnicu, pa su oko njega svi hodali na prstima. Majku Džozefinu Saru Hol Rakel je opisala kao pravu damu, fakultetski obrazovanu ženu koja je radila izvan kuće.

Rakel Velč
foto: Profimedia

– Ustajala je u cik zore da se sredi za posao, a ja sam sedela na ivici kade i gledala kako se šminka. Obavljala je i sve kućne poslove, od kuvanja, pranja i peglanja do baštovanstva i pranja automobila. Nalazila je vremena i da na svojoj singerici šije kćerkama prelepe haljinice, razvozi decu i čita im Andersenove bajke pre spavanja, a pri tom je uvek bila doterana, skladno odevena i baš nikad po kući nije hodala s viklerima u kosi - opisivala je majku.

Prvi put se zaljubila sa samo petnaest godina, u svog vršnjaka Džejmsa Velča, i odmah je znala da želi s njim decu. Zabavljali su se tokom cele srednje škole, ali dok je on u četvrtom razredu odustao od obrazovanja i otišao da radi na ribarskom brodu, ona je učila za maturu i pri tom učestvovala na izborima za mis, prvo u šali, a kasnije i ozbiljno, jer je shvatila da bi joj titule lepotice mogle pomoći u glumačkoj karijeri o kojoj je počela da sanja. Maturirala je s odličnim i dobila stipendiju za studije glume u San Dijegu, ali čim se Velč vratio s broda, ostavila je sve i 1959. pobegla s njim u Las Vegas gde su se venčali.

Rakel Velč
foto: Profimedia

Iste godine rodio im se sin Dejmon, danas kompjuterski inženjer i glumac, a 1961. kćerka Tani, koja je takođe postala glumica. Međutim, Rakel je bila nezadovoljna jer je i dalje sanjala o karijeri na filmu.

Odlučila je da ostavi muža, kako bi ostvarila svoje snove. Uzela je decu i preselila se u Dalas gde je neko vreme radila kao konobarica i model za robnu kuću, a onda je odlučila da se vrati u Kaliforniju. U Holivud je stigla 1963. – bez muža, bez auta, s dvesta dolara u džepu, dvoje male dece i bez ikakvih korisnih veza i poznanstava.

Međutim, pokazala se vrlo snalažljivom: u roku od tri dana imala je menadžera, preduzimljivog Patrika Kertisa koji se specijalizovao za mlade glumice u usponu, i ubrzo joj je obezbedio nekoliko manjih TV i filmskih uloga, među ostalima i u mjuziklu ‘A Swingin’ Summer’ gde su njenu zamamnu figuru u bikiniju zapazili šefovi studija ‘20th Century Fox’ i ponudili joj ugovor. Za ‘Fox’ je snimila SF hit ‘Fantastično putovanje’, a zatim u Evropi, na pozajmici britanskom studiju ‘Hammer’, ‘Milion godina’, u kojem se ponovo skinula u bikini, ovaj put kožni – i rođen je seks-simbol globalnih razmera.

Rakel Velč
foto: Profimedia

Rakel Velč su uvek doživljavali više kao boginju seksa nego kao glumicu. Iako je bez sumnje bila jedna od najvećih holivudskih zvezda šezdesetih i sedamdesetih godina, tome su manje pridoneli njeni filmovi, koji nikad nisu ostvarili poseban uspeh na bioskopskim blagajnama, a više status prsate pin-up devojke o kojoj maštaju muškarci svih uzrasta.

– U trenutku kad sam se pojavila u kožnom bikiniju na tom slavnom plakatu, moj život se potpuno promenio i nestalo je sve što je imalo veze s mojim pravim ‘ja’. Sve je nadjačao taj seks-simbol, žena koja se utisnula u kolektivnu svest kao telo bez glasa… Ja sam živi dokaz da slika govori više od hiljadu reči, jer sve što mi se od tada događalo potiče od te jedne slike zaustavljene u vremenu. A ironično je da sam, premda su me doživljavali kao otelovlenje seksepila, u to vreme bila samohrana majka dvoje male dece. Osećam da mi je dužnost da otkrijem istinu i srušim mit o sebi, što sam već odavno morala, kako bih najzad pokazala kakva sam zaista - istakla je u svojoj autobiografiji "Dublje od dekoltea".

1 / 8 Foto: Profimedia

Iako je za ulogu u ‘Tri musketara’ 1973. osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica, njen umetnički ugled nije porastao, a kad je komedija ‘Mother, Jugs And Speed’, u kojoj su joj partneri bili Bil Kozbi i Harvi Kajtel, doživela komercijalni i kritički fijasko, njena holivudska karijera praktično se završila. Tada je počela da nastupa u klubovima i koncertnim dvoranama i da snima za televiziju, a tu i tamo bi snimila i pokoji film u Evropi.

Ova dobitnica Zlatnog globusa poznata je i po svojim javnim romansama, ali i čak četiri propala braka, zbog čega je često punila novinske naslove. Bila je u braku s Džejmsom Vestlijem Velčom, producentom Patrikom Kurtison, suprug joj je bio reditelj Andre Vejnfild, ali i glumac Riči Palmer.

Rakel Velč
foto: Profimedia

- Bila sam u braku četiri puta i opet ne znam šta zapravo tražim. Osećam se kao da sam u tom pogledu zbilja podbacila – priznala je žena koja je zauzela treće mesto na listi magazina ’Playboy’ – 100 najseksepilnijih zvezda veka.

Zadovoljstvo je na kraju našla u vlastitom biznisu na koji je vrlo ponosna, i u deci za koju samokritično kaže da su ispali dobri ljudi isključivo vlastitom zaslugom. A što se muškaraca tiče, srećna je što je sama.

- Obožavam muškarce i obožavam biti u njihovom društvu, ali s druge sam strane previše nezavisna. Želim da imam vezu, ali, iskreno, teško je pronaći zanimljive ljude u mojim godinama - priznala je nedavno.

Rakel Velč
foto: Profimedia

Iako je nekada žarila i palila Holivudom, godine su učinile svoje, a njen poslednji javni nastup bio je 2019. kada je dala intervju za britanski Sandej Post. U tom intervjuu otkrila je kako je, nakon decenija slave, zaista uživala u životu daleko od očiju znatiželjne javnosti. Iako su se do skoro svi divili njenom izgledu krajem osme decenije, naglo se ugojila, te mnogi nisu mogli ni da je prepoznaju, te je naglašavala da joj je veoma drago kada se javnost interesovala za nju gde je i šta radi.

- To je lepše nego da te ne prepoznaju. Tokom cele svoje karijere bila sam 'primećena', baš poput svih drugih glumaca i glumica, zato sam zahvalna što javnost i dalje zanima gde sam i šta radim - priznala je svojevremeno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs