Imaju sve a nemaju ništa

PROKLETSTVO ŽENA IZ KRALJEVSKE PORODICE MONAKA SE PONAVLJA: Dokaz da bogatstvo ne može kupiti sreću i duševni mir!

Prvo je to bila Grejs Keli, a sada od prokletstva beži i Šarlin

Celebrities
Autor:
PROKLETSTVO ŽENA IZ KRALJEVSKE PORODICE MONAKA SE PONAVLJA: Dokaz da bogatstvo ne može kupiti sreću i duševni mir!
Foto: Profimedia

Kraljevsku porodicu od Monaca prati tužna sudbina vezana za njihove princeze Grejs Keli i Šralin, koje su dokaz kako glamur, moć i novac ne garantuje sreću i ljubav.

"Mislim da znate da je svako ljudsko biće jedinstveno. I to je lepota ljudskog roda. Znao sam da će se za koga god da izaberem za svoju suprugu upoređivati s mojom majkom. I bio sam spreman na to. Ali mislim da Šarlin ima svoje veoma divne lične kvalitete s kojima bi mogla zablistati", rekao je pre 10 godina princ Albert od Monaka nakon venčanja s princezom Šarlin koju su po lepoti tada uspoređivali s njegovom majkom, nadaleko poznatom Grejs Keli.

Ipak, da glamur, sjaj, moć i novac ne garantuju sreću, ljubav, kao ni ispunjen i dugovečan život, svedoči burna istorija kraljevske porodice Monaka u kojoj je bilo mnogo patnje, nesrećnih okolnosti i tragedija. I što nešto lepo počne, to se očigledno gore završi. Tako je, barem, bilo u slučaju prelepe, talentovane i beskrajno harizmatične Grejs Keli.

Pre nego što je 62 godine kasnije Megan Markl odlučila završiti svoju glumačku karijeru i posvetiti se princu Hariju, istu stvar je napravila i slavna Grejs kada se na vrhuncu popularnosti, slave i uspeha u Holivudu, odlučila u 26. godini, samo godinu kasnije nakon što je osvojila Oskara za najbolju glumicu, povući iz sveta filma zbog iznenadne ljubavi s princom Renijeom III.

Njihov susret i ljubav zaista bi se mogli nazvati sudbinskim. Sudbina je htela da se u istom vozu na jugu Francuske tokom festivala u Kanu nađu princ, glumica i glavni urednik magazina 'Paris Match' koji je tokom vožnje dobio ideju da ih fotografiše zajedno, te ih je upoznao.

Princ Renije III i Grejs Keli su ubrzo uspostavili jako blizak odnos, razmenjivali pisma nakon njenog povratka u Ameriku, a 5. januara 1956. godine objavljena je veridba, dok je samo tri meseca kasnije organizovano i glamurozno venčanje koje je bilo proslavljeno u dva dana - prvog dana održalo se građansko venčanje u Monaku, a sledećeg dana crkveno venčanje u katedrali. Brzo po venčanju par je dobio troje dece, princezu Karolinu, princa Alberta i najmlađu princezu Stefani.

Da se "obična žena" nikada neće u potpunosti prilagoditi protokolarnom i taktičnom kraljevskom životu, posvedočila su do sada četiri primera, a nažalost dva su okončana tragično i prerano. Grejs, Dajana, Šarlin i Megan - sva ova četiri imena povezuje jedan zajednički faktor, a to je "obični građani". Iako je Grejs Keli bila filmska diva, a Vojvotkinja od Saseksa uspešna holivudska glumica, ipak su sve živele običnim životom po ličnim pravilima, bez okova i hijerarhija.

Grejs Keli je ubrzo poželela da se vrati svom poslu, međutim zbog kraljevskih dužnosti i dece nije uspevala da uskladi sve obaveze pa su povratnički projekti uglavnom ostajali samo na planiranju, a ne i realizaciji i to je dodatno doprinelo njenom nezadovoljstvu.

Kad od lošeg krene prema zlu, obično se završi tragično. Tako je i čuvena Grejs stradala u 53. godini dok se iz Francuske vraćala za Monako s najmlađom kćeri Stefani, kad je izgubila kontrolu nad automobilom. Iako su okolnosti neutvrđene, sumnja se da je doživela moždani udar tokom vožnje i strmoglavila se niz litice Kneževine.

Stefani je srećom preživela, ali se do nedavno borila s traumama koje su joj ostale nakon tragedije, ali i brojnim strašnim napadima i predrasudama s kojima se suočavala, a tiču se optužbi da je upravo ona kriva za majčinu smrt.

Sreća nije bila čest gost u životima dece pokojne Grejs. Tragedije i 'ljubavni jadi' nizali su se jedan za drugim. Princeza Karolin sreću u ljubavi pronašla je tek iz trećeg puta nakon nesupelog prvog braka i pogibije drugog muža koji je stradao u stravičnoj nesreći trke glisera. Krajem 90-ih, princeza je ušla u vezu s Ernestom Augustom od Hanovera, direktnim naslednikom kralja Džordža III., koji je tada još uvek bio oženjen bivšom suprugom s kojom ima dvoje dece. Sve je potvrđeno 1997. godine kada se bogataš razveo od supruge, s kojom je bio u braku 16 godina i pristao da postane princezin stalni saputnik.

Najviše se, ipak, piše i priča o životu princa Alberta i njegovoj supruzi princezi Šarlin koju u narodu zovu "najtužnijom princezom", a njih dvoje trenutno su razdvojeni već više od osam meseci.

Podsetimo, princeza Šarlin je otišla na poslovni put u sklopu svoje humanitarne organizacije u rodnu zemlju, Južnoafričku Republiku, još u januaru, a tamo joj je tada otkrivena infekcija uha, grla i nosa. Doktori su joj zbog toga zabranili let avionom kako ne bi došlo do komplikacija i sve dok ne dobije odobrenje od lekara da može ponovo putovati, morat će biti 'prikovana' za afričko tlo.

Da tu ima nešto više od zdravstvenih razloga, svedoči i činjenica da Albert i Šarlin nisu proslavili desetu godišnjicu svog braka zajedno, već samo objavama na društvenim mrežama pa su počele sumnje da je to samoinicijativno učinila jer ju je umorio promiskuitetni život njenog muža, princa Alberta II. Ipak, iako se porodica okupila krajem avgusta, u porodičnu idilu gotovo niko više ne veruje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs