Vratila se poslu

KRALJICA ELIZABETA PRVI PUT NA POSLU NAKON SAHRANE PRINCA FILIPA: Ovim detaljem odala počast preminulom suprugu

Dijamantski broš u obliku cveta, koji je dobila na poklon povodom svog venčanja s princem Filipom, kraljica Elizabeta II odlučila je da ponese njemu u čast na svom prvom javnom pojavljivanju nakon njegove smrti

Celebrities
14:05h Autor:
KRALJICA ELIZABETA PRVI PUT NA POSLU NAKON SAHRANE PRINCA FILIPA: Ovim detaljem odala počast preminulom suprugu
Foto: Profimedia

Kraljica Elizabeta (95) održala je virtuelni sastanak javivši se u Bakingemsku palatu putem videolinka iz dvorca Vindzor, gde boravi od kako je preminuo njen suprug, 99-godišnji princ Filip. Nasmejana, porazgovarala je s ambasadorkom Litvanije u Obale Slonovače, koje su pristigle na audijenciju, a mnogima je za oko zapeo jedan poseban detalj.

Naime, za svoje prvo javno pojavljivanje, pa makar i putem videolinka, kraljica je na plavu košulju s cvetnim dezenom stavila broš koji joj puno znači.

Reč je o brošu iz kolekcije Kartije, izrađen od dijamanata i u obliku cveta, koji je dobila na poklon od Nizama od Hajderabada povodom njene udaje za vojvodu od Edinburga 1947. godine.

Kraljica Elizabeta se vratila poslovnim obavezama
Kraljica Elizabeta se vratila poslovnim obavezamafoto: Profimedia

Nizam od Hajderabada, indijski monarh i jedan od najbogatijih kolekcionara skupocenog nakita na svetu, osim broša budućoj kraljici je poklonio i tijaru i ogrlicu iz iste Kartije kolekcije. Sama tijara izrađena je od čak 1.033 dijamanta i dolazila je u paru s tri broša u obliku ruže.

Zanimljivo je da uprkos svojoj darežljivosti, Nizam nije bio pozvan na kraljevsko venčanje, ali pokloni su se kraljici Elizabeti II toliko svideli da ih je često nosila na važnim događajima. Nakon što je 1973. slomila tijaru, kraljevski zlatar Garard dobio je zadatak da izradi novu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs