BIOGRAFIJA

ŽIVOT SEKE SABLIĆ OBELEŽEN TEŠKIM ODRASTANJEM U SIROMAŠTVU: Stalno sam govorila kako ću biti bogata!

Legendarna srpska glumica imala je teško detinjstvo, ali se nikada nije žalila

Celebrities
14:25h Autor:
Foto: Kurir/Marina Lopičić

Legendarna glumica Jelisaveta Seka Sablić pisala je o svom teškom detinjstvu, ali i zamisli da će kada odraste biti "bogata" žena, što joj je uspelo, ali u duhovnom smislu.

 

"Rođena sam u Beogradu, na Čuburi, u bolnici koja danas nosi naziv “Za majku i dete” u Tiršovoj ulici. Rodila sam se 1942. godine, u jeku rata i najstrašnijih opasnosti za mene, moju majku i oca, jer moja majka je bila Jevrejka - Sefardkinja sa Dorćola. Nikada tokom rata nije nosila žutu traku. Kada se udala za mog oca, Stevana, hrišćanina i preselila na Čuburu, roditelji su je se odrekli. Nije imala kontakta s njima sve dok njenu familiju, pet sestara sa decom, nisu odveli u logor na Sajmište" - rečenice su iz autobiografije ove glumice “Moja mala autobiografija”.

Seka Sablić
foto: Dragana Udovičić / Kurir

Prisetila se i teških momenata koje je tokom rata proživljavala.

 

"Moj otac je poreklom sa Banije, pa smo često porodično odlazili u njegovo selo koje se zove Mala Gradusa. Tamo su ljudi bili još gladniji nego mi u gradu, tako da im je otac često slao pakete iz Beograda. Moglo bi se reći da je celo moje detinjstvo zapravo bilo lepo. Obeleženo siromaštvom, ali bez muke, bez gladi. Otac je radio i brinuo da uvek budemo siti. S druge strane, moja majka uvek je želela da izađe - u pozorište, u bioskop, bila je željna “provoda”, “luksuza”...Tako sam ja, kao mala, stalno govorila kako ću biti bogata. “Kad porasteš, šta ćeš biti?” - “Biću bogata!” Naravno, u realnosti je ispalo potpuno suprotno od toga, iako sam ostala pri stavu da je veoma važno obezbediti dostojan život koji ne podrazumeva poniženja. Međutim, kako sam odrastala, sve više su me zanimale nematerijalne vrednosti" - pišu Novosti.

 

Popularna glumica jednom prilikom je otkrila da joj je žao što je reditelji nikad nisu zvali za određeni tip uloga.

 

"Nikad nisam dobila ulogu zavodnice. Sad kad pogledam svoje stare snimke i slike, pomislim – “Bože, što sam bila dobra riba”. Nije mi jasno šta mi je falilo, pa mi to nikad nisu dali da glumim. Eto, to nikad nisam bila"- rekla je Seka.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs