7 turskih jela za 7 dana u nedelji: Spremaju se brzo, ukusna su i nezaboravna

Turska kuhinja je imala veliki uticaj na našu kuhinju, zbog toga su nam jela sa ovog podneblja izuzetno ukusna i sočna

Objavljeno: 03.02.2025. 10:00h
7 turskih jela za 7 dana u nedelji - sve zdravo i pikantno, Foto: Printscreen/Facebook

Za nedelju pred nama izaberite nešto pikantno, ukusno i lako za pripremu. Predlažemo vam 7 jela za 7 dana u nedelji:

1. Piletina na turski način

Potrebno je:

  • 500 grama pilećih prsa iseckanih nakocke
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica čilija
  • 1 kašičica suve začinske paprike
  • biber
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea.
  • 1 kašika sirćeta
  • pola šolje jogurta

Kako se sprema, pogledajte ovde:

2. Mleveno meso i pire krompir na turski način

Sastojci:

  • 300 grama mlevenog mesa
  • 100 grama kupusa
  • 1 jaje
  • manja glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • malo ulja
  • 3 kasike brašna
  • Začini: biber, suvi začin, so, začinska paprika, peršun

Za krompir pire:

  • 4 veća krompira
  • 50-100 grama sira po želji
  • 3 kasike mleka
  • malo soli, suvi začin i muskatnog oraščića.

A kako se priprema pogledajte ovde:

3. Miš-maš iz rerne

Sastojci:

  • 1 tegla pečenih paprika,
  • 100 g sira,
  • veza peršuna,
  • 3 čena belog luka,
  • 2 prstohvata bibera,
  • prstohvat soli,
  • 2 kašike ulja,
  • 100 g kačkavalja.

Za preliv:

  • 3 jaja,
  • 4 kašike kiselog mleka,
  • 2 kašike brašna,
  • prstohvat sode bikarbone.

Način pripreme pogledajte ovde:

4. Punjene lepinje

Sastojci za testo:

  • 2 čaše integralnog pšeničnog brašna
  • 3 čaše običnog brašna
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 šoljica mleka i do pune čaše mlake vode
  • 1 kačičica sitnog šećera
  • 1 kašičica soli

Fil:

  • 350 g mlevene junetine
  • 2 paradajza srednje veličine
  • 2 glavice crnog luka (srednje)
  • 2 sveže zelene paprike
  • 2 sveže crvene paprike
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 kašika pirea od paprike (umesto njega može kašika pirea od paradajza)
  • 1 veza peršuna
  • 1 čen belog luka (po želji)
  • malo bibera, soli, mlevenog kima i aleve paprike
  • 1 čaša ulja

Kako se priprema pogledajte ovde:

5. Brza ljuta čorbica

Potrebno je:

  • Leblebija
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 ljuta papričica
  • malo grčkog jogurta
  • 200 ml paradajz soka
  • voda
  • ulje
  • začini (beli luk i svež đumbir, so, biber, kumin, kurkuma, crvena začinska paprika)

Pogledajte kako se sprema ovde:

6. Golzeme - punjene pogače

Potrebno:

  • 500 g mekog brašna
  • 10 g svežeg kvasca
  • malo soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 250-300 ml mlake vode

Nadev :

  • 300 g svežeg spanaća
  • 2 glavice mladog crnog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 200 g sira
  • po ukusu soli i bibera

A kako se priprema, pogledajte ovde:

7. Turli tava

Sastojci:

  • 3 krompira
  • 400 grama jagnjetine
  • 1 pakovanje pečuraka
  • 2 paradajza (iseckanih na kockice)
  • 3 paprike (iseckane na kockice)
  • 1 luk (iseckan)
  • 1 činijica čedar sira
  • 1 kašika paradajz paste
  • maslinovo ulje
  • so, biber, timijan, kim, po u kusu

Pripremu pogledajte ovde: