Posna trpeza za Nikoljdan: Ova jela spremam svake godine i gosti su oduševljeni
Donosimo vam recepte za posna jela za Nikoljdan - gosti će biti oduševljeni.
Izvor: Milka Đukić
PREDJELO
Sardina od skuše
Sastojci: 2 kg skuše, 1 limun, 2 lista lovora, mešavina začina, 2 dl vode, ulje (Ukoliko imate puno gostiju, povećajte količinu sastojaka).
Priprema: Očistiti ribu i iseći na parčiće željene veličine. Ređati red ribu pa posoliti mešavinom začina po ukusu i tako sve dok ne potrošite ribu. Limun iseći na kriškice i dodati, dodati i lovorov list. Sipati 2 dl vode i ulje sipati da prelije ribu. Na tihoj vatri krčkati 3-4 sati.
Pita od pečuraka
Sastojci: 500 g kora za pitu, 400 g šampinjona ili drugih pečuraka, 2 manja praziluka ili 1 praziluk i 3 struka mladog crnog luka, po želji nekoliko listova sremuša ili 2 čena belog luka, 150 ml ulja, 400 ml kisele vode, 150 g brašna, 150 g pšeničnog griza, kesica praška za pecivo, 2 kašičice soli, 1 kašičica bibera
Priprema: Detaljnu pripremu možete pogledati OVDE.
Salate:
Ruska salata
Sastojci: 200 gr graška, 200 gr krompira, 200 gr šargarepe (mešavina za rusku, zamrznuta), 200 gr kukuruza šećerca, 5 kiselih krastavčića, 200-300 g posnog majoneza
Priprema. Detaljnu pripremu za posnu rusku salatu možete pogledati OVDE, a ukoliko na vašem meniju želite neku drugu kremastu salatu, OVDE možete pogledati neke od najboljih.
Slane torte mogu biti idealan izbor za predjelo, a na ovom linku možete pronaći 3 ukusne i dekorativne.
Plus predlozi:
- Krompir salata
- Kisele pečurke
- Pečene paprike sa šargarepom
GLAVNO JELO
Što se glavnog jela tiče, ono što se uglavnom nalazi na trpezi jesu: Prebranac, sarma i riba.
Pasulj prebranac
Sastojci: 1 kg belog pasulja, 3 glavice crnog luka, 1 praziluk, 250 g šargarepe, 200-250 ml ulja, 1 glavica belog luka, Biber, kuhinjska so, crvena začinska paprika, lovorov list, 1 kašika brašna
Priprema: Ovaj recept dala mi je moja baka, a gosti su godinama bili zadovoljni i što je najbolje - veoma lako se sprema. Detaljnu pripremu možete pogledati OVDE.
Uz pasulj poslužiti salatu od rotkve ili kupusa.
SARMA
Sastojci: 4 srednje glavice crnog luka, 2 praziluka, 5 većih šargarepa, 1 koren peršuna, 1/4 korena celera, 4 čena belog luka, 500 g pirinča, 1 veći krompir, 500 g dimljene ribe (može i bez ribe), 2 glavice kiselog kupusa, suvi biljni začin, slatka mlevena paprika, lovorov list, biber, 1 kašika brašna, so, 1 vezica peršunovog lista, bosiljak
Priprema: Detaljnu pripremu, plus trik za najbolju sarmu, možete pogledati OVDE.
RIBA
Oslić
Sastojci: Oslić, So, brašno, začinska paprika, mešavina začina, ulje
Priprema: Očistiti oslić i iseći na komade pa ostaviti da pusti vodu (najbolje da prenoći, na hladnom mestu). Usoliti po ukusu. Pomešati brašno i začine, pa ribu uvaljati u smesu i stavljati u zagrejano ulje da se prži.
Dimljeni šaran
Dimljeni šaran iseći na komade i malo propržiti u zagrejanom ulju.
DESERT
Kolači - 10 najboljih vrsta ukusnih sitnih kolača
Baklava - Recept koji svima uspeva
Torte:
Najkremastija torta gotova za 20 minuta
Kakva je cena ribe u odnosu na prošlu godinu?