Mimoza posna salata recept
Ukoliko postite ili slavite posnu slavu, a jedan ste od favorita Mimoza salate, ne brinite. Mimoza salata se može spremiti i kao posna i biti neizostavna na vašem stolu, na dan vaše slave ili tokom posta. Za vrlo brzo vreme dobiće se Mimoza posna salata koja je izvanrednog ukusa.
Sastojci:
- 2 veća kuvana krompira
- 300 g posnog majoneza
- 3 kuvane šargarepe
- 1 šaku seckanog praziluka
- 300 g kupusa
- 1 čen belog luka
- sirće
- so
- biber
- ulje
Priprema: Pripremite tri činije, jer morate napraviti tri dela salate. U prvu činiju iseckajte krompir na kockice, praziluk na male kolutove, i sve to zajedno izmešajte i začinite sa sirćetom, uljem, soli i biberom. Nakon toga uzmite drugu činiju u koju ćete iseckati beli luk i izgnječiti , šargarepu isecite na kolutove i sve to začinite sa soli i uljem. Za treću činiju spremite svež kupus kao salatu i obavezno posolite i dodajte so i sirće.
Na samom kraju uzmite jednu veliku činiju i ređajte krompir, 100 g posnog majoneza, šargarepu, zatim ponovo 100 g majoneza, kupus i na kraju još jednom 100 g majoneza.
Krem salata od ribe i povrća
Kremasta salata od ribe sprema se veoma jednostavno, a budući da u nju ide i povrće - puna je vitamina. Može da se služi kao predjelo, ali takođe i da zameni glavni obrok.
Sastojci:
- 2 konzerve sardina u ulju od 125g
- 150 g kuvane šargarepe
- 150 g kuvanog graška
- 150 g kuvanog kukuruza šećerca
- 40 g praziluka
- so i biber
- 200 g posnog majoneza
Priprema: Izrendati šargarepu (krupnije), sitno iseći praziluk, a sardinu ocediti od ulja. Sve sastojke dobro umešati u većoj posudi i začiniti po ukusu (so, biber). Zatim dodati majonez i sjediniti. Nakon pripreme staviti u frižider na hlađenje.
Salata s flekicama i susamom
Sastojci:
- 200 g testenine (flekica)
- 150 g posnog majoneza
- 1 kašičica senfa
- 150 g kukuruza šećerca
- 200 g karfiola
- 1 veća crvena paprika
- 1 paprika iz turšije
- 1 manji crveni luk
- 2 kašike susama
- 2 kašike semena suncokreta
- 180 g tunjevine
Priprema: Testeninu skuvati, karfiol obariti. Seme susama i suncokreta na tiganju malo ispeći da porumeni. Sve dobro ohladiti.
U testeninu dodati seckanu papriku i luk, majonez, senf, kukuruz, karfiol, seme susama i suncokreta, a zatim i tunjevinu koju ste ocedili od masnoće . Sve dobro izjednačiti i ohladiti.
Bonus video: Posna salata sa povrćem!