7 PREDLOGA ZA RUČAK OD PONEDELJKA DO NEDELJE: Fantastični recepti domaćih jela koja su za SVAČIJI UKUS
Donosimo vam 7 ideja za ručak za svaki dan u nedelji, uživajte u pripremi ovih preukusnih jela.
Autor:
Znamo da je najteže osmisliti jelovnik za nedelju ispred nas a vikend je idealan za to da se osmisli i organizuje ručak za iduću nedelju. Predlažemo vam 7 domaćih jela koje možete da spremate od ponedeljka do sledeće nedelje:
1. TURSKI PILAV SA PILETINOM
Kada spremate pilav, možete lako da spremite i domaću supu od piletine koja će vam poslužiti kao predjelo.
Potrebno je:
- 1 kg pilećih bataka
- 2 glavice crnog luka
- 1 paškanat
- 1 celer
- 2 šargarepe
- 3 manje šoljice pirinča
- So, biber, suvi začin.
2. LOVAČKI ĐUVEČ
Najbolji ručak je onaj koji u sebi ima obilje povrća i mesa. Začini su tu da mu daju pikantnost, a na vama je izbor.
Sastojci:
- 400-500g piletine
- 1 crni luk
- 1/2 praziluk
- 1-2 papričice
- 1-2 šargarepa
- 1 paprika
- 100g. pirinča
- 1kg. krompira
- 250-300ml. paradajz sosa
- 250ml. vode
- Začine dodajte po ukusu: so, suvi začin, crvena začinska paprika, biber, ulje.
3. TELEĆE ŠNICLE PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE
Stevo Karapandža je omiljeni kuvar na prostorima bivše Jugoslavije, a njegovi recepti su veoma precizni i provereni.
Potrebno je:
- 8 šnicli,
- 60 g putera,
- 1 dl belog vina,
- 1 dl kisele pavlake,
- 4 limuna,
- 1 vezica peršuna,
- so,
- sveže mleveni biber
4. ZAPEČENI KARFIOL U RERNI
Savršen ručak za svačiji ukus, a plus je bez mesa - uživajte u divnom i dijetalnom jelu.
Potrebno je:
- 1 kg karfiola
- 4 jaja
- 300 grama kisele pavlake
- 150 ml mleka
- 100 ml ulja
- 1 kašičica suvog začina
- 1 kašika brašna
- 2 kašike prezle
- so i biber
5. VOJNIČKI PASULJ PO RECEPTU IZ JNA
Oni koji su ga probali kažu da ništa ukusnije nisu jeli od ovog ručka.
Sastojci:
- 500 gr pasulja
- 1 glavica crnog (crvenog) luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 100 gr masti ili ulja
- so, biber, 1 kašika suve začinske paprike, 1 kašika mešavine začina, 1 list lovora, 1 suva paprika, peršunov list
6. KAFANSKI PODVARAK
Podvarak je pravo zimsko jelo kojem niko ne može odoleti, pogotovo ako se spremi po kafanskom receptu.
Potrebno je:
- 2 glavice kupusa (oko1 kg)
- 2 glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- oko 500 grama svinjskih šnicli
- 150-200gr slaninice
- začini: suva začinska paprika, biber, suvi začin, ulje, pola čaše vode
7. KROMPIR ČORBA BEZ MESA
Toplo posno jelo na kašiku, savršeno za celu porodicu.
Sastojci:
- 3 veća krompira
- 1 crvena paprika
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- 1 kocka za supu ili kašikica začina
- 2 kašike ulja
- 1,5 l vode
- so biber
Zaprška: 4 kašike ulja 1 kašika brašna 1/2 kašičice aleve paprike