ISHRANA ZA SJAJAN IZGLED

10 namirnica za mladolik izgled: Garantuju više kolagena i blistavu kožu!

Pročitajte koj namirnice utiču na proizvodnju kolagena

Objavljeno: 07.04.2020. 11:13h 11:23h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kolagen igra veoma važnu ulogu u blistavoj i sjajnoj koži, kosi i jakim i zdravim noktima.

Međutim, kako starimo, te usled trajnih preopterećenja organizma i auotoimunih bolesti, kolagen se smanjuje. Procenjuje se da nakon 25 godine života, telo prosečno gubi 1,5 posto kolagena godišnje.

Ali, nedostatak kolagena možete nadoknaditi i pravilnom ishranom bogatom mineralima i vitaminima.

Nemasni proteini

Kolagen je najzastupljenija vrsta belančevina u telu, naročito zadužena za jaku i zdravu kožu, kosu i nokte.

"Proteini koje jedemo razgrađuju se u aminokiseline tokom probave, koje se zatim ponovo skupljaju u kolagen", ističe Libi Mils, nutricionista.

Stoga, konzumirajte hranu bogatu proteinima s malo masti, poput pilećih prsa ili ćuretine.

Grašak

Samo jedna šolja graška sadrži gotovo osam grama proteina. Ako ga ne volite jesti samog, možete ga ubaciti u salatu, dodati u supu ili pomešati sa svežim začinskim biljem čime možete preliti testeninu.

Tajvanka ima 63 godine, a izgleda upola mlađe: Za njen mladolik izgled zaslužna je ova namirnica! (FOTO)

foto: Shutterstock

Kvinoja

Samo jedna šolja ovog zrna ima više od osam grama proteina koji podupiru kolagen, a ujedno je bogata i cinkom.

Reč je o mineralu koji pomaže pri transformaciji aminokiselina u kolagen.

Paprika babura

Antioksidativna svojstva vitamina C čine ga esencijalnom komponentom proizvodnje kolagena. Posebno crvene paprike su odličan izvor vitamina C.

Kolagen pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože što može pomoći u borbi protiv znakova starenja kao što su fine linije ili bore.

foto: Shutterstock

Šargarepa

Šargarepa je osim kolagena odličan izvor vitamina A. Stručnjaci preporučuju da je jedete samu, u salati ili pomiešanu sa leblebijom (koji je još jedan dobar izvor proteina).

Lan je lek za kosu: Zaboravite na ispucale i oštećene krajeve i opadanje kose! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Junetina

"Kupovina mesa koji ima oštrije rezove, kao što je junetina, dodaće malo više prirodnog kolagena u vašoj ishrani, otkriva nutricionista Marisa Mur.

Lisnato povrće

Tamno lisnato povrće, uključujući spanać, kelj, blitvu sadrži vitamine A i C te cink koji pomažu u proizvodnji kolagena.

Čia semenke

Iako su sićušne, čia semenke vrve od proteina.

Koristite ih kao preliv za jogurt ili napravite zdrav desert u vidu pudinga.

foto: Shutterstock

Kajsije

Ovo slatko narandžasto voće bogato je vitaminom A koji je izvor

kolagena.

Leblebije

Sadrže mnoge komponente koje podržavaju proizvodnju kolagena – kao što su proteini, vitamini C i A, cink i tiamin.

"Tiamin, odnosno B1 je vitamin koji je vrlo važan za proizvodnju kolagena jer pomaže u razgradnji proteina" – napominje Mills..

Kosti u supi

Kosti i hrskavice životinja poput pileta ili krave su zlatni rudnik proteina i prirodnog kolagena. Stoga ih treba dodati u supu.

Maja Mask ima 72, a izgleda kao da joj je 30: Samo jedna navika je zaslužna za njen savršen izgled! (FOTO)