Obavezno pročitajte

Moglo bi skupo da vas košta: Ovakve fotografije nikada ne smete da objavljujete na društvenim mrežama!

Objavljivanje određenih vrsta fotografija na društvenim mrežama nije uvek dobra ideja. Određeni sadržaji mogu da vam ugroze posao, vezu ili vaše privatne podatke.

Vesti
Autor:
Moglo bi skupo da vas košta: Ovakve fotografije nikada ne smete da objavljujete na društvenim mrežama!
Foto: Shutterstock

Stoga je veoma važno da pazite šta objavljujete, a ovih 10 vrsta fotografija nikada ne bi trebalo da delite sa celim svetom.

1. Avionske karte

Ako objavljujete podatke s avionske karte ili bording pasove, to vas može dovesti u opasnost. Primera radi, neke kompanije na bording pasove stavljaju kodove s informacijama o vašim letovima i slično. Hakeri preko tih informacija mogu da dođu do vaših podataka pomoću kojih mogu pristupiti miljama koje ste zaradili, vašem broju telefona, datumu rođenja ili čak podacima iz pasoša. Prema broju za buking, može se saznati i kada krećete na put i kada se vraćate.

2. Novac

Objavljivanje fotografija na kojima se vide podaci o plati, kao i fotografisanje kartica, jednostavno nije dobra ideja.

3. Dobitni listić na lotu

Ako ste toliki srećnik da dobijete na lotu, sačuvajte to za sebe.

4. Mejlovi s posla

Brojni ljudi objavljuju fotografije s radnog mesta, ali pritom ne paze na poverljive dokumente. Ako vaša firma, na primer, šalje mejl u kome vas obaveštava da radi na novom proizvodu, nemojte proširiti tu informaciju na društvenim mrežama. Osim toga, ako se bavite podacima drugih ljudi, pazite da se na vašim fotkama ne nađu nečiji JMBG ili adresa.

5. Krštenica ili državljanstvo

Objavljivanje bilo kojih ličnih dokumenata na društvenim mrežama jednostavno nije dobra ideja. I dok vam se možda čini, ako ste dobili dete, da je zanimljivo na društvenim mrežama podelite njegovu krštenicu ili drugi dokument, time samo ugrožavate njegove podatke i identitet. To su osnovni dokumenti na osnovu kojih građani dobijaju sve ostale dokumente i sigurno niko ne želi da mu pratioci znaju sve podatke. Nikada ne znate u čije ruke može dopasti i kako će ta osoba to zloupotrebiti.

6. Fotografije dece

Uvek dva puta razmislite pre nego što objavite fotografije svoje ili tuđe dece na društvenim mrežama. Zabeleženi su slučajevi u kojima su dečje fotografije skidane i korišćene u kriminalne svrhe.

7. "Pijane" fotografije

Ok, zabava je bila odlična, malo ste i popili i odlučili da uslikate nekoliko selfija s ekipom. Do problema verovatno neće doći ako imate par takvih fotografija, ali ono što se poslodavcu sigurno neće svideti jeste pun profil takvih slika.

8. Političke karikature

U sve napetijoj političkoj klimi širom sveta, dolazi i do sve više objava političkih vesti, pa i karikatura. Ovakve objave mogu dovesti do dugačkih rasprava na društvenim mrežama ako su među vašim prijateljima osobe koje se ne slažu s vama pa biste mogli ostati bez nekih prijatelja, kako u svetu društvenih medija, tako i u stvarnom svetu.

9. Važne objave drugih ljudi

Ako vam sestra ili najbolja prijateljica objavi da je trudna ili da se verila, nije na vama da prvi to napišete na svojim društvenim mrežama i objavite svetu kako ste jako srećni zbog nje. Pričekajte da ona prva tu informaciju podeli s drugima pa svoju objavu ostavite za kasnije.

10. Tuđe fotografije

Ako na svojim društvenim mrežama objavljujete tuđe fotografije time kršite uslove korišćenja Fejsbuka. Naime, oni propisuju da osoba koja pristaje da koristi Fejsbuk neće koristiti tuđu intelektualnu svojinu. Zbog toga čak može da vam bude i ugašen profil na ovoj društvenoj mreži.

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovani “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke.

Praktično, svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs