Zabrinjavajuće brojke

Podaci iz Drajzerove: 8 odsto Srba bar jednom koristilo drogu, mladi se takmiče ko će uzeti više ekstazija

Nekada je bilo koliko sam više popio, a sada je koliko sam više ekstazija uzeo, upozorava direktorka Bolnice za lečenje bolesti zavisnosti u Beogradu

Vesti
Autor:
Podaci iz Drajzerove: 8 odsto Srba bar jednom koristilo drogu, mladi se takmiče ko će uzeti više ekstazija
Foto: Shutterstock

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, Mira Kovačevic, upozorila je danas da je važno usmeriti mlade da ne budu znatiželjni i lakoverni da ulaze u rizik da probaju neproverene supstance, kao i da je potrebno dati im alternativu da kvalitetno provode svoje vreme.

Kovačevićeva je, gostujući u Dnevniku RTS, istakla da je glavna poruka države mladima na festivalu Egzit "Muzika DA, droga NE", kao i da je taj apel važan, ali da je potrebna i akcija policije.

"Meni je drago da naglasim da su tamo prisutne nevladine organizacije, mladi ljudi koji svojim vršnjacima mogu da ukažu na rizike kojima se izlažu ukoliko uzimaju neke supstance i pruže neku vrstu pomoći", rekla je Kovačevićeva.

Na pitanje koliko su opasne nove droge koje su se pojavile tj. jeftine tablete, Kovačevićeva je rekla da je opasno takmičenje mladih u tome ko će veću količinu tih supstanci da uzme.

"Najopasnije je to što se mladi takmiče ko je uzeo veće količine. Nekada je bilo koliko sam više popio, a sada je koliko sam više ekstazija uzeo. Policija i svi stručnjaci rade svoj posao, ali treba da formiramo te mlade ljude da imaju samokontrolu i da znaju šta smeju da rade", naglasila je ona.

Kovačevićeva je navela da zvanični podaci pokazuju da je osam odsto populacije Srbije koristilo drogu i dodala da se 99 odsto toga odnosi na korišćenje marihuane.

Napominje da se trenutno od heriona leči više od 1.000 u beogradskom regionu.

"Kada taj broj multipliciramo sa onim koji nisu na toj vrsti lečenja nego nekoj drugoj onda možemo reći da uopšte u Srbiji nekih 6.000, 7.000, 8.000 zavisnika je na lečenju", rekla je Kovačevićeva i dodala da se prema svetskim statistikama smatra da 10-20 odsto zavisnika uopšte potraži pomoć zdravstvenog sistema.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs