Sveti apostoli Petar i Pavle

Danas je Petrovdan: Ove stvari treba da uradite, a jedan cvet vam može otkriti veliku tajnu!

Praznik za kog je vezano mnogo narodnih običaja

Vesti
Autor:
Danas je Petrovdan: Ove stvari treba da uradite, a jedan cvet vam može otkriti veliku tajnu!
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svete Apostole Petra i Pavla, praznik u narodu poznatiji kao Petrovdan.

Prema predanju, sveti apostoli Petar i Pavle zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Predanje kaže da je sveti apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi od učenika koji je izrazio nepokolebljivu veru u Hrista i njegovu misiju. Sveti apostol Petar je kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji, gde su stvorena prva uporišta nove vere, a smatra se piscem dve poslanice u crkvi poznate kao – Saborne Petrove poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Sveti apostol Pavle rodom je iz Tarsa i bio je najpre farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana.

Predanje kaže da je oko deset godina bio mlađi od Hrista. Poverovao je u njegovu propoved i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Oba svetitelja pogubio je u Rimu car Neron, veliki progonitelj hrišćana.

Ovaj praznik u Srbiji se obeležava kao slava mnogobrojnih pravoslavnih porodica.

Staro narodno verovanje otkriva: Nesreća će vladati vašim domom dokle god imate ove stvari!

foto: Wikipedia

Za Petrovdan su vezana i brojna narodna verovanja.

Kažu da danas ne valja ići u polje i da ne treba započinjati teške poljoprivredne radove.

Postoji i verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu.

Zbog toga postoji niz običaja među kojima je i ono da u novoj godini pre Petrovdana ne treba jesti jabuke. Verujući u ovo, u prošlosti mnoge majke koje su izgubile decu nisu jele jabuke sve do Petrovdana jer su mislile da, ukoliko to urade, njihovo dete na onom svetu neće dobiti jabuku.

U Vojvodini je običaj da se na Petrovdan gađa jabukama ili da se udara jabuka jedna o drugu da bi se prizvali kiša i grad.

U nekim selima južnog Banata na Petrovdan ujutru raznose jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu "petrovača".

Kod Srba postoji običaj da se uoči ovog velikog praznika pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze. Uglavnom se to radi na mestima gde se okuplja narod - na trgovima i raskršcima, a u tome učestvuju deca i omladina.

Devojke na Petrovdan gataju da li će se te godine udati i ko im je suđenik.

Udavače koje su na Ivanjdan, 7. jula, stavile u lonac malo zemlje i posejale nekoliko zrna pšenice, na Petrovdan gledaju kako je klijalo. Ako su klice pšenicne savijene kao prsten devojke se nadaju prstenovanju.

U Banatu muškarci koji planiraju da se žene, uoči Petrovdana, 12. jula, kradomice pod devojčin prozor u kuću ili u dvorište ostavljaju jabuku petrovaču, simbol mladalačke ljubavi.

Uvenuli cvet petrovca nije dobar znak

Širom Srbije postoje i drugi običaj uoči ovog velikog praznika. Najstariji ukućanin bere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Tako namenjene pobija ih u zemlju gde ih niko neće ni videti ni dirati. Sutradan, rano, kad ga niko ne gleda, odlazi da pogleda cvetove. Kome od ukućana cvet stoji pravo - biće zdrav; kome je klonuo - biće bolešljiv; kome je uvenuo - umreće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs