Pravoslavni kalendar

Slavimo Svete mučenike Makaveje: Za dobro zdravlje i sreću danas koristite ovaj začin!

Za ovaj praznik ima malo narodnih običaja i svi su vezani za vodu i ovu biljku
Vesti 14.08.2017. - 12:44h Autor: dnevno.rs
Foto: Wikipedia

Sveti mučenici Makaveji su starozavetni svetitelji i mučenici iz 2. veka pre nove ere. Njihov život opisan je u Knjigama Makavejskim, koji su sastavni deo Svetog pisma. Braća Avim, Antonin, Gurije, Eleazar, Evsevon, Adim i Markel, njihova majka Solomona, i njihov učitelj Eleazar postradali su mučenički 166. pre nove ere od strane imperatora Antioha XI Epifana koji je pokušao da u Jerusalimu uvede paganske običaje. On je u Jerusalimski hram postavio kip grčkog paganskog boga Zevsa i prisiljavao Jevreje da se njemu poklone.

 

Sveštenik Eleazar, koji je bio posvećen Mojsijevom zakonu i jedan od Sedamdeset i dva prevodilaca Svetog pisma sa jevrejskog na grčki, prvi je odbio da se pokloni paganskom božanstvu i zbog toga ubijen u mukama. Istu hrabrost pokazali su i njegovi učenici, sedmoro braće Makaveja, i njihova mati Solomona. Zbog toga su osuđeni, mučeni i ubijeni sredinom 2. veka pre nove ere. Mošti mučenika Makaveja danas se čuvaju u bazilici Svetog Andreja u Kelnu  u Nemačkoj.

 

Za ovaj praznik ima malo narodnih običaja i svi su vezani za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božija biljka. Zato je na ovaj dan dobro sve što se radi sa bosiljkom, bilo da je reč o kuvanju, inhaliranju ili sađenju ove biljke koja, narod kaže, ima zaštitno dejstvo i na današnji praznik donosi zdravlje i sreću. Takođe, danas počinje Velikogospojinski post.

 

Zašto je bitno osveštati vodu: Najjača sila koja služi za isceljenje duše i tela!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...