Bojazan

Dan svetog Jeremije: Iako je crno slovo, naši stari su ga s razlogom praznovali!

Ako se bojite zmija danas obavezno ispoštujte ovaj dan
Vesti
22:36h Autor:
Dan svetog Jeremije: Iako je crno slovo, naši stari su ga s razlogom praznovali!
Foto: Thinkstock

Danas je dan Svetog proroka Jeremije. Iako malo ljudi zna da je 14. maj praznik, nekada nije bilo tako, budući da su nam iz prošlosti ostali mnogobrojni običaji vezani za obeležavanje ovog dana.

Veruje se da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica. Zato je običaj da se na današnji dan razgone ovi gmizavci da ne bi preko leta dosađivali. Neko iz kuće zbog toga treba da porani, uzme tiganj ili šerpu i lupajući u njega nekoliko puta ponovi:

"Jeremija u polje, a sve zmije u more! Samo jedna ostala, za zlo njeno ostala, oba oka izbola, na dan trna glogova. Na četiri šipova, zlu kob izela".

Dokle se čuje lupanje i pesma, kaže običaj, dotle zmije neće smeti da se približe. Na Jeremijin dan ne otvaraju se britve i ne radi se ništa iglom i koncem. Ko bi na ovaj dan otvorio britvu, veruje se, na toga bi preko cele godine trčale zmije.

U nekim krajevima stari veruju da se na današnji dan ne valja ni češljati da se ne bi izazivali ovi opasni gmizavci. Takođe, treba paziti da se ni za kim ne vuče odvezana pertla ili neki končić da se na isti način tako ne bi vukle i zmije.

Po predanju, Sveti prorok Jeremija već je u petnaestoj godini počeo da proriče i zbog toga je vrlo često bio u nemilosti vlasti, čak proganjan i zatvaran. Zbog svojih proročanstava navukao je gnev velikaša, ali i poštovanje onih koji su u njega verovali.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs