12. maj

Slavimo Svetog Vasilija Ostroškog: Iscelitelja duše i tela

Srpska pravoslavna crkva danas slavi jednog od najvoljenijih srpskih svetitelja
Vesti
22:34h Autor:
Slavimo Svetog Vasilija Ostroškog: Iscelitelja duše i tela
Foto: Profimedia

Danas, 12. maja, pravoslavne crkve proslavljaju praznik posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, svecu za koga se veruje da je jedan od najvećih čudotvoraca.

Rođen je kao Stojan Jovanović u Popovom polju kod Trebinja, od roditelja Petra i Ane. Celu životnu priču Svetog Vasilija Ostroškog pročitajte OVDE.

Podvizi i vrline Vasilija Ostroškog, njegov trud za očuvanje i odbranu pravoslavlja svrstali su ga u red naših najznamenitijih i, uz svetog Savu, najvoljenijih srpskih svetitelja.

Lik svetog Vasilija sačuvan je i živopisan u različitim tehnikama. Freske i ikone svetoga Vasilija mogu se videti najpre u manastiru Ostrog, ali i manastiru Morača, u manastiru Dečani, Banja, kao i u manastirima i crkvama u Kotoru, Prijepolju, Risnu, Kumboru i mnogim drugim našim svetinja.

Brojna su svedočanstva čudotvornih isceljenja onih koji su zadobili milost našeg velikog svetitelja. Kult svetog Vasilija, inače, zaživeo je u srpskom narodu još za života svetog Vasilija. I dan-danas u velikom broju vernici pohode manastir Ostrog, verujući u milost svoga svetitelja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs