Narodna verovanja

Danas počinje Bablje leto: Tokom ovog perioda morate da ispoštujete jedan fantastičan običaj!

Simbolika je jasna - ako se proleće vezuje za mladost - devojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena - baba
Vesti 28.10.2016. - 18:17h Autor: dnevno.rs
Foto: Thinkstock

Toplo i lepo vreme od Petkovdana do Mitrovda (Od Svete Petke do Svetog Dimitrija) u našem narodu se od davnina naziva Babino ili Bablje leto.

 

Reč je o fenomenu poznatom i u meteorološkoj nauci da se lepo vreme zadrži čak i posle Miholjskog leta.

 

Stručnjaci kažu da je ovaj period sunčanih dana pred zimu karakterističan za severnu Zemljinu poluloptu gde se smenjuju četiri godišnja doba. Ipak, mnogo pre naučnika, za Babino leto znao je narod. Naši stari su verovali da ih, ako u ovom periodu bude lepo vreme, očekuje jaka i duga zima, pa im je ovo vreme bilo dobrodošlo za završetak radova i pripremu za hladne dane pred njima.

 

Čuda i isceljenja se dešavaju: Iskreno recite telu ove dve lekovite reči!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zašto baš Bablje leto?

 

I u mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv - u gotovo svim slovenskim, mađarskom i baltičkim jezicima. U nemačkom naziv "der Altweibersommer" bukvalno znači "leto starih žena". Simbolika je jasna - ako se proleće vezuje za mladost - devojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena - baba.

 

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao interesantan običaj vezan za ovaj period godine. Naime, stari veruju da je znak velike sreće i blagostanja ako vam se u ovom periodu u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže!

 

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a njeno poreklo u narodnom verovanju je različito. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da je nitima Bogorodice.

 

Ipak, sva verovanja su složna u jednom - ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte! Ne rizikujte da naljutite ova bića!

 

Stari pričaju da im niko nikad nije video lice: Mitska bića o kojima su Srbi dugo ćutali!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs