Verovanja

Stiglo nam je Bablje leto: Po predanju ovakva nas zima čeka!

Ako vam se danas desi da se upletete u paukovu mrežu, ne brinite to je znak sreće

Vesti
Autor:
Stiglo nam je Bablje leto: Po predanju ovakva nas zima čeka!
Foto: Profimedia / Ilustracija

Toplo i lepo vreme od Petkovdana do Mitrovda (Od Svete Petke do Svetog Dimitrija) u našem narodu se od davnina naziva Babino ili Bablje leto.

Reč je o fenomenu poznatom i u meteorološkoj nauci da se lepo vreme zadrži čak i posle Miholjskog leta. Stručnjaci kažu da je ovaj period sunčanih dana pred zimu karakterističan za severnu Zemljinu poluloptu gde se smenjuju četiri godišnja doba.

Ipak, mnogo pre naučnika, za Bablje leto znao je narod. Naši stari su verovali da ih, ako u ovom periodu bude lepo vreme, očekuje jaka i duga zima, pa im je ovo vreme bilo dobrodošlo za završetak radova i pripremu za hladne dane pred njima.

Navike koje privlače novac kao od šale: Naši stari su znali za ova verovanja!

Zašto baš Bablje leto?

I u mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv – u gotovo svim slovenskim, mađarskom i baltičkim jezicima. U nemačkom naziv “der Altweibersommer” bukvalno znači “leto starih žena”.

Simbolika je jasna – ako seproleće vezuje za mladost – devojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena – baba.

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao interesantan običaj vezan za ovaj period godine.

Naime, stari veruju da je znak velike sreće i blagostanja ako vam se u ovom periodu u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže!

Siromašni restoran hit u svetu: Na mesto se čeka 10 godina, a sve zbog vlasnika! (FOTO)

foto: Profimedia

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a njeno poreklo u narodnom verovanju je različito. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da su to niti Bogorodice.

Ipak, sva verovanja su složna u jednom – ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte! Ne rizikujte da naljutite ova bića!

Kad vrana sleti na kuću i počne da grakće, sledi smrt: Najveća praznoverja srpskog naroda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs