Teže do diplome fakulteta

Nema više plagijata: Usvojen pravilnik o izradi pisanih radova

Prvostepeni postupak će se odvijati na fakultetu tako što stručna komisija podnosi izveštaj Etičkoj komisiji, i ako se prekršaj ustanovi, dostavlja se Naučno nastavnom veću fakulteta, posle čega dekan izriče odgovarajuću meru
Vesti
15:42h Autor:
Nema više plagijata: Usvojen pravilnik o izradi pisanih radova
Foto: Kurir / Damir Dervišagić

Senat Beogradskog Univerziteta (BU) usvojio je danas nekoliko važnih pravilnika, među kojima je i Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, zahvaljujući kojem će se lakše utvrđivati da li je neki rad plagijat i sprovoditi mere kojima se počinioci sankcionišu.

Prorektor za poslovanje i razvoj kadrova BU Živan Lazović rekao je nakon sednice Senata da Pravilnik predvidja da nakon prijave Etička komisija matičnog fakulteta potencijalnog plagijatora vrši konsultacije s "plagijatorom" i učesnicima u tom postupku.

"Posle toga Komisija inicira formiranje stručne komisije na nivou članice Univerziteta, čiji članovi su dva člana fakulteta i jedan član grupacije određene nauke", rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima, prvostepeni postupak će se odvijati na fakultetu tako što stručna komisija podnosi izveštaj Etičkoj komisiji, i ako se prekršaj ustanovi, dostavlja se Naučno nastavnom veću fakulteta, posle čega dekan izriče odgovarajuću meru, koja može da podrazumeva i oduzimanje zvanja.

Novi zakon obradovao Srbe: Zaboravite na dokumenta ne starija od 6 meseci!

"Lice okrivljeno za prekršaj ili podnosilac zahteva u drugostepenom postupku može da se obrati Odboru za profesionalnu etiku BU, i ako se ustanovi da je sumnja bila neosnovana, slučaj se vraća na početak", rekao je Lazović.

On je ocenio da je jedno od najdelikatnijih pitanja komisije za izradu Pravilnika bilo da li će fakultet prikriti plagijat, da bi sačvao integritet, zbog čega su uvedeni prvostepeni i drugostepeni postupak. Upitan da li je sporni doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog jedini sporan doktorat, on je kazao da se nije upuštao u utvrđivanje plagijata u prethodnom periodu.

"Potrudili smo se da ako postoji sumnja da je bilo ko doprineo nekom od prekršaja, da se i protiv njih može podneti prijava. Predvideli smo i mogućnost da, ako je neosnovana optužba, podleže etičkom kodeksu", rekao je Lazović.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs