Vesti iz sveta

Doktorirala u 102. godini života: Nikad ne reci nikad!

Ingeborg Rapoport odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Hamburgu, nakon što joj je pre 77 godina odbijen diplomski rad iz medicine
Vesti
06:32h Autor:
Doktorirala u 102. godini života: Nikad ne reci nikad!
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Nemica Ingeborg Rapoport (102) odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu u Hamburgu, nakon što je pre 77 godina odbijen njen diplomski rad iz medicine, prenose nemački mediji.

Poginuo slavni Nobelovac: Džon Neš nastradao u vožnji taksijem!

Diplomski rad odbijen je za vreme nacističke Nemačke "iz rasističkih razloga". Baka je 45 minuta branila svoj doktorski rad pred tri profesora i time postala najstariji doktorant na svetu.

Ona je svoj diplomski htela da brani sa 25 godina, posle dolaska Adolfa Hitlera na vlast. Njena majka je bila Jevrejka zbog čega su nacisti naveli rasističke razloge i odbili je.

Nemica je 1938. godine otišla u SAD gde je završila studije medicine i započela karijeru. Dobila je priznanje tadašnjeg američkog predsednika Harija Trumana za doprinos u čuvanju rezervi krvi.

Katastrofa u Indiji: 230 ljudi umrlo od vrućine! (FOTO)

Njen sin Tom ispričao je priču Ingeborg Raporport sadašnjim profesorima u Hamburgu, koji su joj ponudili da doktorira. Baka je odmah pristala.

Ona će 9. juna, posle uručenja doktorske diplome, ući u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji doktorant. Tu titulu je do sada držao jedan 97-godišnjak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs