Istraživanje pokazalo

Koji gradovi su najbolji za život: Beograd pao na listi za čak 52 mesta!

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, bezbednost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura i životna sredina
Destinacije
15:38h Autor:
Foto: Shutterstock

Melburn je i dalje grad u kojem se najbolje živi po analizi istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, dok se Beograd ove godine nalazi na 97. mestu na listi gradova u kojima je najpogodnije živeti, što je drastičan pad u odnosu na 2012. godinu, kada je bio na 45. mestu.

Beč se nalazi na drugom mestu liste najboljih gradova za život, a među prvih 10 su i Vankuver, Sidnej, Helsinki i Cirih, dok je najbolje rangirani kineski grad Peking na 69. mestu.

Genijalan potez: Putnici koji čitaju knjigu ne plaćaju gradski prevoz!

Faktori koji utiču na rangiranje 140 gradova su, između ostalog, bezbednost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura i životna sredina, a prema objavljenim podacima kvalitet života širom sveta opao je za jedan odsto, a stabilnost i bezbednost je lošija za 2,2 odsto usled terorističkih napada i sukoba u zemljama kao što su Sirija, Ukrajina, Tunis i Libija.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tokom poslednjih pet godina kvalitet života opao je u 57 gradova koji su se ranije nalazili na listi mesta u kojima je najpogodnije živeti.

Neće biti smaka sveta u septembru: NASA demantovala glasine!

Prema podacima koje je objavio Ekonomist intelidžens junit (EIU), mesta u kojima se najbolje živi su "gradovi srednje veličine u bogatijim zemljama sa relativno malom gustinom naseljenosti", pa su veliki gradovi kao London i Njujork lošije rangirani.

Poslednjih pet gradova na listi 140 najpogodnijih mesta za život su Tripoli, Lagos, Port Morsbi, Daka i Damask.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...