Konačno

Novi zakon obradovao Srbe: Zaboravite na dokumenta ne starija od 6 meseci!

Zaboravite besomučno šetanje od šaltera do šaltera, čekanje u redovima, gubljenje i živaca i para, samo da biste dokazali, recimo, da ste rođeni
Vesti
21:00h Autor:
Novi zakon obradovao Srbe: Zaboravite na dokumenta ne starija od 6 meseci!
Foto: Shutterstok

Građani Srbije od sutra više neće morati da obijaju pragove državnih institucija! Zaboravite na čuveni "izvod ne stariji od šest meseci" zbog kojeg ste obilazili šaltere, jer od sutra će ih službenici pribavljati za vas!Zaboravite besomučno šetanje od šaltera do šaltera, čekanje u redovima, gubljenje i živaca i para, samo da biste dokazali, recimo, da ste rođeni... Više vam neće govoriti „donesite dokument ne stariji od šest meseci“. Od srede na snagu stupa novi Zakon o opštem upravnom postupku, po kome državni organi više ne smeju da traže građanima podatke i dokumentaciju koju već imaju u svojoj evidenciji kao što su krštenica, izvod iz matične knjige venčanih, potvrda o državljanstvu ili prebivalištu.

To praktično znači da ćete ubuduće bez „papira“ moći da dobijete jednokratnu pomoć i dečji dodatak ili da postavite aparat za prodaju kokica, bezalkoholnog pića ili sladoleda. Službenici su od sada dužni da vam pribave sve, i to potpuno besplatno!

"Obaveza službenika svih opštinskih i gradskih uprava biće da razmenjuju podatke iz službenih evidencija, a svi podaci biće pribavljeni na način koji odgovara državnim organima - elektronskim putem, „peške“, faksom... Ubuduće će roditeljima da bi, na primer, dobili dečji dodatak zaposleni u upravama iz službenih baza pribavljati izvode iz matične knjige rođenih za svu decu u porodici, uverenje o državljanstvu za onoga ko podnosi zahtev, potvrdu o prihodima u poslednja tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva za svakog člana domaćinstva koji ostvaruje prihode", saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a slična procedura važi i za dobijanje jednokratne novčane pomoći.

Najvažniji poziv u životu: Prvi put u Srbiji obeležen Nacionalni dan donora

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Takođe, službenici će iz svih baza izvući podatke o porezu i katastarskom prihodu u prethodnoj godini za sve punoletne članove domaćinstva, o tome da je dete redovan učenik, kao i podatke koji se tiču nepokretnosti i stambenog prostora...

"Ukoliko neko želi da postavi, na primer, aparat za prodaju kokica potrebna mu je dozvola da zauzme javnu površinu, a službenik će biti u obavezi da pribavi iz evidencije podatke o registraciji pravnog lica ili preduzetnika i skicu zauzeća", rečeno je u Ministarstvu.

Više vam neće trebati:

- izvod iz matične knjige rođenih

- izvod iz matične knjige venčanih

- potvrda o državljanstvu

- potvrda o prebivalištu

- rešenje o porezu

- ugovor o zakupu

- ugovor o kupovini nepokretnosti

- izvod o katastarskim prihodima

Ovo mogu da vam traže:

- podaci o zaradi

- podaci o mestu zaposlenja

- uverenje o zdravstvenom stanju

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs