Za islamske vernike

Počeo Ramazan: Sveti mesec kada je obavezan strogi post!

Sutra počinje Ramazan, sveti mesec za vernike muslimanske veroispovesti, a to je deveti mesec muslimanskog kalendara, u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana
Vesti 05.06.2016. - 14:57h Autor: SRNA
Foto: Fonet

Tokom Ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.

 

Propisano je da nisu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici. U vreme posta vernici se moraju uzdržavati i od ružnih reči i dela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja.

 

Tokom meseca Ramazana život u čitavom islamskom svetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i zajedno provode večeri.

 

Za vreme ramazanske večeri, posle posebne molitve - teravije, organizuju se posela - svake večeri kod nekog drugog. Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mesec.

 

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru. To je za islamske vernike sveti mesec jer je u njemu počela objava Kurana, u mubarek noći Kadra.

 

U toku ramazana islamskim vernicima je zabranjeno ratovanje, a strogo naređen post. Od vernika se očekuje da ššto vernije slede učenje Muhameda, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa. Važžnost se pridaje čistoći misli i dela.

 

Po rečima Poslanika Muhameda, uz jelo i piće, ove stvari kvare post: lažž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled.

 

Ako neško slučajno pojede ili popije, to ne kvari post, uz uslov da vernik s time prestane čim se priseti da posti. S druge strane, ako se nemarom prilikom abdesta (obrednog pranja pred namaz) ili kupanja proguta samo kap vode, post je automatski pokvaren. Na taj način Islam razlikuje nepažnju od nemarnosti.

 

Post se prekida u trenutku zalaska sunca. Taj dnevni obrok zove se iftar i dobro je delo organizovati iftar za prijatelje, rodbinu i slično.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...