Bravo

Francuska zabranila supermarketima uništavanje robe: Moraju da je doniraju siromašnima!

Kako bi vlasnici supermarketa poštovali ovaj zakon, Francuska je pripremila i kazne za kršenje - dve godine zatvora ili 75 hiljada evra novčane kazne
Vesti
00:36h Autor:
Francuska zabranila supermarketima uništavanje robe: Moraju da je doniraju siromašnima!
Foto: Profimedia

U Francuskoj je na snagu stupio do sada neviđen, ali sjajan zakon - supermarketima je zabranjeno da uništavaju robu koja nije prodata, već su obavezi da doniraju sve proizvode u humanitarne svrhe!

Ovim zakonom Francuska je odlučila i da zaustavi namerno kvarenje namirnica, a sve mega-prodavnice koje se prostiru na više od 400 kvadratnih metara, imaće i obavezu da neprodatu hranu čuvaju u skladištima i pod ključem, a kasnije ih dopremiti humanitarnim organizacijama, koje su u obavezi da namirnice čuvaju u higijenskim uslovima, piše britanski Independent.

Na ovaj zakon Francuska se odlučila jer poslednjih nekoliko godina broj ljudi koji traže svoj obrok u kontejnerima velikih prodavnica nekontrolisano raste. Nisu u pitanju samo beskućnici - na ovaj način se hrani i veliki broj studenata, nezaposlenih, ali i čitave porodice!

Italija uvela novi zakon: Novčane kazne za pušenje u prisustvu dece i trudnica

Kako bi vlasnici supermarketa poštovali ovaj zakon, Francuska je pripremila i kazne za kršenje - dve godine zatvora ili 75 hiljada evra novčane kazne.

Prema zvaničnim podacima, u Francuskoj se dnevno baci čak sedam tona hrane, a predsednik Fransoa Oland istakao je i da želi da se ova akcija proširi na čitavu Evropu.

"Ovaj zakon će nam omogućiti da damo tu hranu onima kojima je zaista neophodna", saopšteno je iz vlade Francuske.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs