Kapa dole

Sasvim običan dobrovoljni davalac krvi: Deka (66) iz Smedereva poklonio 15 života!

Jovanović je kazao da je ponosan što je bio i davalac trombocita za decu sa klinike u Tiršovoj u Beogradu, ali da mu je žao što je prešao starosnu granicu i više ne može da daje krv
Vesti
08:26h Autor:
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Milija Jovanović Daka (66) iz Smedereva dobrovoljni je davalac krvi od svoje 17. godine i do sada je dao 75 litara krvi!

 

Ljudski organizam, u proseku, ima pet litara krvi, što znači da je Jovanović "poklonio" 15 života.

 

Jovanović je kazao da je ponosan što je bio i davalac trombocita za decu sa klinike u Tiršovoj u Beogradu, ali da mu je žao što je prešao starosnu granicu i više ne može da daje krv.

 

Kako je rekao, krv je prvi put dobrovoljno dao na predvojničkoj obuci sa 17 godina, ali je značaj dobrovoljnog davalaštva shvatio sa 19 godina, kada je jedini u garnizonu u Gospiću imao pozitivnu AB krvnu grupu i direktno ("iz vene u venu") je donirao ženi na porođaju.

 

Narodni recept za povećanje hemoglobina: Spas za krvnu sliku!

 

Od svih diploma, zahvalnica, medalja i znački koje je dobio Jovanović je rekao da mu je "najdraže saznanje da je tokom svog poklonio još 15 života".

 

Krv je dobrovoljno davao tri do četiri puta godišnje, a prošle godine u maju, pre nego što je napunio 66 godina, dao je krv 152. put. On je do sada bio besprekornog zdravlja i nikada mu nije bilo potrebno da primi krv.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs