Davne 1725. godine

Na današnji dan preminuo Petar Veliki: Godišnjica smrti najvećeg ruskog cara

Bio je uspešan ratni zapovednik, dva puta je uspešno ratovao protiv Turske, porazio je Švedsku koja je važila za vojnu silu prvog reda
Vesti
05:42h Autor:
Na današnji dan preminuo Petar Veliki: Godišnjica smrti najvećeg ruskog cara
Foto: Wikipedia

Na današnji dan, 8. februara, 1725. godine, preminuo je ruski car Petar I Aleksejevič Romanov, poznat kao Petar Veliki.

Učinio je rusku državu svetskom silom prvog reda. Proglašen je carem kao dete 1682. a vlast je preuzeo 1689. uklonivši regenta, polusestru Sofiju. Zapadnu Evropu je proputovao 1697. i 1698. Sproveo je dalekosežne reforme, otvarajući Rusiju prema Evropi.

Život u gradu tame, bede i večite hladnoće: Ovako žive ljudi na severu Rusije! (FOTO)

Umesto stare vojske - strelaca, čiju je pobunu ugušio, uveo je modernu stajaću vojsku. Izgradio je snažnu flotu, osnovao Akademiju nauka, pokrenuo prve novine, reformisao kalendar, suzbijao običaje nasleđene iz srednjeg veka i od Mongola, pomagao razvoj privrede otvarajući rudnike i manufakture. Reorganizovao je državnu upravu i uveo admistrativnu podelu Rusiju na gubernije.

Bio je uspešan ratni zapovednik, dva puta je uspešno ratovao protiv Turske, porazio je Švedsku koja je važila za vojnu silu prvog reda. Mirom u Ništadu 1721. osigurao je izlaz Rusije na Baltičko more, gde je na obali Ingermanlanda, na ušću Neve 1703. podigao novu prestonicu Sankt Peterburg (Srbi su taj grad tradicionalno nazivali Petrograd).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs