Praznik za umetnik

Svetski dan pozorišta: Tradicionalno čitanje međunarodne poruke

Povodom Dana pozorišta, na sceni Petar Kralj Ateljea 212 biće predstavljena i serija poštanskih maraka za znamenitim srpskim rediteljima
Vesti 27.03.2015. - 09:55h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Svetski dan pozorišta pozorišta beogradska pozorišta danas će obeležiti tradicionalnim čitanjem međunarodne poruke pre početka večernjih predstava i različitim manifestacijama.

 

Ove godine poruku je napisao poljski pozorišni i operski reditelj Kšištof Varlikovski koji je poručio da "pozorišne pregaoce najlakše pronalazimo van pozorišta".

 

"To su obično oni koji pozorište ne koriste kao mašinu za reprodukovanje klišea i konvencija. Oni pronalaze pulsirajuće izvore i žive tokove reka koji prividno zaobilaze pozorišne dvorane gde se svakodnevno okupljaju legije ljudi u nastojanjima da podražavaju nekakve svetove. Imitiramo, umesto da stvaramo vlastite svetove koji treba da su fokusirani, čak i da zavise od debate sa publikom i njenih reakcija, ti svetovi protiču skriveni, a pozorište jedino ima moć da ih otkrije", poručio je Varlikovski. Atelje 212, povodom Svetskog dana pozorišta je organizovalo promotivnu (vikend) prodaju karata, popuste i iznenađenja, 27. i 28. marta (od 10h do 15h).

 

Povodom Dana pozorišta, na sceni Petar Kralj Ateljea 212 biće predstavljena i serija poštanskih maraka za znamenitim srpskim rediteljima. Na osam maraka nominalne vrednosti po 23 dinara prikazani su portreti Jovana Ristića Rice, Radivoja Lole Đukića, Miroslava Belovića, Aleksandra Đorđevića, Ognjenke Milićević, Slavoljuba Stefanovića Ravasija, Save Mrmka i Ljubomira Mucija Draškića.

 

Kako je saopšteno iz Ateljea 212, predstavljanje maraka biće propraćeno prigodnim programom, uz učešće glumaca Rade Đuričin, Branke Petrič, Svetlane Bojković, Gorice Popović, Miše Janketića, Voje Brajovića, Milana Cacija Mihajlovića, Baneta Zeremskog i Saše Gruden.

 

U Jugoslovensko dramskom pozorištu pre početka predstave ""Nije smrt biciklo"" glumac Branislav Lečić će pročitati tradicionalna međunarodnu porukuTeatar 78 po četvrti put biće održati kulturnu manifestaciju ""Bolje art nego škart"", koja će ove godine trajati dva dana,a obuhvatiće dramski,likovni i muzički program.

 

U Kući kralja Petra Svetski dan pozozrišta biće obeležen izvođenjem predstave "Bajkoholik" po tekstu Milene Đorđević, a u režiji Milana Kovačevića.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...