Praznik za dame

Međunarodni dan žena: Borba za ravnopravnost na svim nivoima

Po prvi put tačno je određen datum, 8. mart, 1917. godine, dok su Ujedinjene Nacije ovu praksu preuzele tek 1975
Vesti
23:20h Autor:
Međunarodni dan žena: Borba za ravnopravnost na svim nivoima
Foto: Shutterstock

Na današnji dan, 8. marta, proslavlja se Međunarodni dan žena. Ovaj dan nastao je kao dan borbe za ravnopravnost žena i muškaraca na ekonomskom, političkom i socijalnom nivou.

Prvi nacionalni Dan žena zabeležen je 28. februara 1909. godine u Americi, a za to su se postarale sufražetkinje, koje su zastupale ideju većih ženskih prava. Inspirisana time, Luiz Cic iz Nemačke predložila je organizovanje Međunarodnog dana žena, ali nije mogla da sprovede svoje ideje u delo.

Organizaciju je preuzela nemačka feministkinja Klara Cetkin, koja se borila za ženska prava još od 1889. godine i u tome je uspela 18. marta 1911, kada je praznik obeležen u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.

Horoskop otkriva idealan poklon za 8. mart - Obradovaćete svaku damu!

Međutim, kada je Aleksandra Kolontaj, ruska revolucionarka, feministkinja, diplomata i ambasadorka Sovjetskog Saveza uspela da ubedi Lenjina da praznik prihvati kao državni praznik, tu praksu preuzeo je i SSSR i njeni saveznici, uključujući i SFRJ.

Po prvi put tačno je određen datum, 8. mart, 1917. godine, dok su Ujedinjene Nacije ovu praksu preuzele tek 1975. Tu godinu proglasili su i za Međunarodnu godinu žena, a u međuvremenu uvedeno je i trudničko bolovanje i pravo glasa za žene u mnogim zemljama u kojima ga nisu imale.

8. mart se u svim zemljama tradicionalno obeležava darivanjem žena cvećem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs