Skoro ceo vek

94 godine od smrti Živojina Mišića: Velikan srpske ratne istorije preminuo na Jovanjdan

Posebno se istakao pravilnom procenom situacije prvoga dana bitke na Bregalnici, kada je srpska Vrhovna komanda u Skoplju razmatrala pitanje na kojoj liniji će primiti odsudnu bitku
Vesti
04:38h Autor:
94 godine od smrti Živojina Mišića: Velikan srpske ratne istorije preminuo na Jovanjdan
Foto: Wikipedia

Na samom početku svoje četrdesetogodišnje službe, vojvoda Živojin Mišić bio je učesnik srpsko-turskih ratova (1876—1878), kao pitomac-narednik, kasnije potporučnik. U tim ratovima stekao je prva ratna iskustva. Takođe je učestvovao i u kratkotrajnom ratu koji se između Srbije i Bugarske odigrao 1885. godine. Punih šest godina, pored redovnih dužnosti, predavao je strategiju na Vojnoj akademiji.

72 godine od smrti Nikole Tesle - Veliki naučnik preminuo na Božić!

Nakon Majskog prevrata bio je primoran da se penzioniše u činu generalštabnog pukovnika, pošto je smatran previše bliskim svrgnutoj dinastiji Obrenovića, ali je reaktiviran 1909, tokom aneksione krize na lični zahtev načelnika Vrhovne komande generala Radomira Putnika, koji ga je učinio svojim pomoćnikom.

Mišić je pomogao generalu Putniku da sastavi srpski ratni plan u eventualnom ratu sa Austro-Ugarskom.

I u Balkanskim ratovima Mišić je takođe bio pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande, generala Putnika. Neposredno je sarađivao na planiranju i rukovođenju operacijama protiv turske Vardarske armije, zbog čega je posle Kumanovske bitke unapređen u čin generala.

80 godina od rođenja Elvisa Prislija - Sećanje na kralja roka!

Posebno se istakao pravilnom procenom situacije prvoga dana bitke na Bregalnici, kada je srpska Vrhovna komanda u Skoplju razmatrala pitanje na kojoj liniji će primiti odsudnu bitku. Usvajanje njegovog predloga imalo je presudan uticaj na dalji tok i konačan ishod odlučujuće bitke Drugog balkanskog rata. Po završetku ovog rata, Mišić je po drugi put penzionisan na isti način zaslugom oficira pripadnika Crne Ruke.

Foto: Fonet / Spomenik vojvodi Živojinu Mišiću u rodnoj Mionici kod Valjeva
Foto: Fonet / Spomenik vojvodi Živojinu Mišiću u rodnoj Mionici kod Valjeva

Od strane engleskog kralja Džordža V nagrađen je titulom engleskog sera. Kao najznamenitiji vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije, od svog naroda smatran je za legendu.

Rođen je 19. jula 1855. godine u mestu Struganik kod Mionice blizu Valjeva, a preminuo je 20. januara 1921. godine u Beogradu, tadašnjoj kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs