61. godina bez naučnika

Sećanje na genija: Godišnjica smrti Alberta Ajnštajna

Iako je najpoznatiji po teoriji relativiteta, Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta
Vesti
03:40h Autor:
Sećanje na genija: Godišnjica smrti Alberta Ajnštajna
Foto: Profimedia

Jedan od najvećih umova u istoriji nauke, Albert Ajnštajn, preminuo je na današnji dan, 18. aprila 1955. godine, piše Nationalgeographic.rs.

Rođen je 14. marta 1879. godine, u Ulmu u Birtembergu, a diplomirao je na Saveznom politehničkom institutu 1900. godine.

Iste godine, objavio je svoj prvi rad "Rezultati posmatranja kapilarnih pojava", kojim je pokušao da ujedini različite zakone fizike. Po sticanju diplome, zaposlio se uŠvajcarskom birou za patente, gde je procenjivao vrednost patenata raznih pronalazača koji su se prijavljivali u Biro.

Doktorirao je 1905. na Univerzitetu u Cirihu pod mentorstvom Alfreda Klajnera, doktorskom tezom "Jedno novo određivanje molekularnih dimenzija".

Mračna tajna Alberta Ajnštajna: Zašto se genijalac odrekao ćerke?

Kako je njegov život odmicao, uspesi su se neprestano nizali. Svakako je najveće Ajnštajnovo dostignuće to što je formulisao specijalnu i opštu teoriju relativnosti, kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprineo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike.

Iako je najpoznatiji po teoriji relativiteta (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc2), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. u Annus Mirabilis ili „Godini čuda“) kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

Usled pucanja aneurizme trbušne aorte, doživeo je unutrašnje krvarenje 17. aprila 1955. godine, a već sutradan preminuo u Prinstonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs