Godišnjica smrti

Na današnji dan pre 97 godina preminuo Gavrilo Princip

Kada je objavljena vest da će Franc Ferdinand naslediti presto Austrougarske i posetiti Sarajevo, s ostalim pripadnicima Mlade Bosne započeo je pripreme za atentat
Vesti 28.04.2015. - 21:35h Autor: nationalgeographic.rs
Foto: Wikipedia / Anonimski

Na današnji dan, 28. aprila 1918. godine, umro je član organizacije Mlada Bosna koji je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, Gavrilo Princip.

 

U vreme kada je izvršio atentat, Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora.

 

Nije odslužio čitavu kaznu jer je u zatvoru u Terezinu umro od tuberkuloze već 1918. godine.

 

Rođen je u Obljaju, u blizini Bosanskog Grahova, u velikoj srpskoj porodici. Bio je jedno od devetoro dece, premda je šestoro dece porodice Princip preminulo u ranom detinjstvu. Upravo zbog toga je i dobio ime Gavrilo - sveštenik je savetovao njegove roditelje da za nazovu po anđelu Gavrilu kako bi preživeo.

 

Dan pingvina - Najneverovatnija stvorenja na zemlji!

 

Gavrilo je, uprkos očevom protivljenju, pošao u školu, gde se prilično istakao, a jednom prilikom je nagrađen i zbirkom srpske epske poezije. U trinaestoj godini se preselio u Sarajevo, gde je pohađao trgovačku školu, a u godinama koje su usledile se zbližio s Ivom Kranjčevićem, s kojim je kasnije bio član tajne organizacije Mlada Bosna.

 

U februaru 1912. godine je učestovao na studentskim i đačkim demonstracijama protiv mađarskog nasilja u Hrvatskoj i protivzakonitih akata, a tom prilikom je lakše povređen. Princip se trudio da se demonstracijama pridruže i ostali srpski učenici i zalagao se za srpsko-hrvatsko prijateljstvo.

 

Iste godine se preselio u Beograd, gde se školovao do 1914, a u međuvremenu se družio s bosanskim studentima u kafanama "Pozorišna kafana", "Žirovni venac" i "Amerika". Kada je objavljena vest da će Franc Ferdinand naslediti presto Austrougarske i posetiti Sarajevo, s ostalim pripadnicima Mlade Bosne započeo je pripreme za atentat.

 

Što se tiče motiva, sam Princip je na suđenju nakon atentata rekao:

 

"Ja sam jugoslavenski nacionalista koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena, i nije me briga kakva ce biti država, samo da bude slobodna od Austrije."

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...