U 67.godini

Izgubio bitku sa bolešću: Preminuo Kemal Monteno

Menadžer Gane Pecikoza potvrdio je da je pevač preminuo jutros u bolnici nakon komplikacija dobijenih posle transplatacije bubrega
Vesti
11:26h
Izgubio bitku sa bolešću: Preminuo Kemal Monteno
Foto: Kurir Arhiva

Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati, u svojoj 67. godini. Ovu informaciju potvrdio je Montenov sin Đani pre nekoliko minuta Halidu Bešliću, svom velikom porodičnom prijatelju.

Menadžer Gane Pecikoza potvrdio je da je pevač preminuo jutros u bolnici nakon komplikacija dobijenih posle transplatacije bubrega.

Pevač je bio smešten u Zagrebačkom kliničkom centru zbog povišene temperature koja se danima nije spuštala.

Sarajevski kantautor, koji je sredinom decembra nakon višegodišnjeg čekanja u zagrebačkom KBC-u Rebro podvrgnut operaciji transplantacije bubrega, uoči Božića je dobio temperaturu.

http://www.youtube.com/watch?v=WT4bFUg3t_M

Pevač je 21. decembra hitno hospitalizovan. Na odeljku intenzivne nege zagrebačkog KBC-a Rebro, bio je na respiratoru, ali nažalost, nije imao dovoljno snage da preživi. Bakterija mu je ušla u krv i u 11 sati je preminuo od sepse.

Sarajevski pevač se godinama borio s dijabetesom zbog čega su mu stradali bubrezi. Nakon tri godine odlaženja na dijalizu, krajem prošle godine urađena mu je transplatacija bubrega. To nije jedini veći zahvat koji je muzičar imao.

http://www.youtube.com/watch?v=WDZgxcsZYzg
ugradili su mu bajpas

Bio je jedan od najpoznatijih kantautora i šansonjera bivše Jugoslavije. Uspešnu karijeru počeo je još 1960-tih nastupima na jugoslovenskim festivalima.

Odlikovao ga je lirski, romantičarski izraz u kome su, navode stručnjaci, na jedinstven način objedinjeni motivi bosanse sevdalinke sa mediteranskim šarmom italijanske kancone.

Sarađivao je sa brojnim poznatim imenima muzičke scene poput: Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera Dragojevića, Tereze Kesovije, Gabi Novak, Nede Ukraden...

Ostaće upamćen po pesmama: Lidija, Sviraj mi o njoj, Spavaj cvijete moj, Sarajevo ljubavi moja, Putovanja, Zaboravi, Nije htjela, Daleko daleko, Stari, Dušo moja, Sinoć pod prozorom njenim...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs