Koncert za planetu

Farel Najavio Live Earth koncert na 7 kontinenata: Od Antarktika, do Sidneja za spas planete

Pritisak na svetske lidere da preduzmu mere protiv klimatskog otopljavanja izvršiće se 18. juna koncertom koji će biti održan na svim kontinentima i na kome će učestvovati više od 100 umetnika
Vesti 21.01.2015. - 16:22h Autor: Tanjug
Foto: AP

Više od 100 umetnika učestvovaće na globalnom "Live Earth" koncertu koji će biti održan 18. juna kako bi se izvršio pritisak na svetske lidere da preduzmu mere kako bi se sprečilo dalje klimatsko otopljavanje, izjavio je danas bivši američki podpredsednik Al Gor.

 

"Imaćemo jedan događaj u celom svetu, na svih sedam kontinenata", najavio je Gor na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

 

Američka pop zvezda Farel Vilijams, čija je pesma "Happy" prošlog leta bila planetarni hit, biće muzički direktor najavljenog spektakla.

 

Spot za Farelovu pesmu koji će vam ulepšati i najtmurniji dan obavezno pogledajte OVDE.

 

Gor predviđa da će "koncert za klimu" pratiti uživo, na televiziji, radiju i internetu oko dve milijarde ljudi, te da će to biti dovoljan pritisak na svetske lidere da postignu dogovor o klimi na konferenciji Ujedinjenih nacija koja će biti održana u decembru u Parizu.

 

"Ovo je godina klime", istakao je Gor govoreći o globalnom otopljavanju i njegovim posledicama. "Pregovori u Parizu su krucijalni. Uspeh zavisi od političke volje", naglasio je on.

 

Organizacija "Live Earth"-a poverena je američkom producentu Kevinu Volu koji je, takođe, bio zadužen i za sličan koncert održan 2007. Vol je najavio da će koncert 18. juna biti održan na nekoliko "glavnih stadiona" u svetu - u Kini, Sidneju, Rio de Žaneiru, Kejp Taunu, Njujorku i Parizu. Jedna grupa će svirati na Antarktiku, sedmom kontinentu, rekao je Gor koji se nakon podpredsedničkog mandata posvetio borbi protiv klimatskih promena, a 2007. je za svoj trud dobio Nobelovu nagradu za mir.

 

"Sa nama će biti najznačajniji umetnici, s jednom porukom: "Preduzmite akciju za klimu sada", kazao je Vol. Prvi "Live Earth" održan je 7. jula 2007. na osam lokacija - London, Njujork, Sidnej, Hamburg, Tokio, Johanesburg, Rio de Žaneiro i Šangaj.

 

Na njima je učestvovalo više od 150 bendova i umetnika, kao što su Police, Linkin Park, UB40, Crowded House, Black Eyed Peas, Genesis, Šakira i Madona. Paralelno sa ovogodišnjim koncertom biće organizovano onlajn potpisivanje peticije, rekao je Vol.

"Cilj je okupiti milijardu glasova sa jedinstvenom porukom da se preduzme akcija za klimu sada", objasnio je Gor. Šefovi država i vlada okupiće se u Parizu od 30. novembra do 11. decembra na samitu na kom će biti finalizirani pregovori o klimatskim promenama i usvojen sporazum o ograničavanju globalnog otopljavanja.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs