Ženska moć

2014. je bila godina žena: One su uzdrmale svet, osvojile svemir, zaustavile bolesti

Marjam Mirzahani postala je prva žena dobitnik Fildsove medalje za matematiku, a doktorka Stela Amejo Adadevoh zaustavila je sa svojim timom širenje ebole po zemlji
Vesti
02:00h
Foto: Profimedia

Godina za nama bila je godina žena, piše Gardijan. Tokom 2014. svet se bavio maltretiranjem žena na ulicama (dobacivanjem), davao velike feminističke izjave, vodio i dobijao borbe na unapređenju prava žena.

 

Devojci koja je snimila dobacivanje muškaraca na ulici sad aprete silovanjem! Više saznajte OVDE.

 

Britanski list sastavio je listu "markera" koji su probijeni tokom 2014.

 

Malala Jusafzai dobitnica je Nobelove nagrade za mir

i sa 17 najmlađa je dobitnica ove nagrade ikad. Otmica 300 devojaka iz škole u Nigeriji udružila je svet u protestu. U samoj Nigeriji, od 30. aprila aktivisti se svakog dana okupljaju u znak protesta zbog otmice devojaka. Brojne poznate ličnosti su se preko društvenih mreža i haštaga #BringBackOut Girls uključile u kampanju.

Proteste u SAD zbog ubistva nenaoružanih crnaca, a pre svih Marš miliona u Njujorku organizovale su mlade žene - Umara Eliot i Šinejd Nikols.

 

Bijonse

je stajala ispred ogromnog znaka "feministkinja" na dodeli video muzičkih nagrada VMA i tako inspirisala mnoge. Za sebe kaže da je moderna feministkinja a u eseju koji je napisala na jednom sajtu istakla je da jednakost među polovima nije realnost i da bi trebalo da prestanemo ad se zavaravamo.

 

Ema Votson

je održala inspirativan govor u UN posle koga su mediji gotovo svaku poznatu žensku osobu ove godine ispitivali o njenom stavu o feminizmu.

 

OVDE pogledajte Bijonsin triko sa kojim je prešla sve granice ukusa - Imam 99 problema, ali moja guza nijedan!

 

Iranska matematičarka Marjam Mirzahani postala je prva žena dobitnik Fildsove medalje za matematiku, profesorka i naučnica Monika Grejdi slavila je sa ostatkom Rozeta misije sletanje Filea na kometu, 10 godina posle lansiranja. U Nigeriji, doktorka Stela Amejo Adadevoh zaustavila je sa svojim timom širenje ebole po zemlji samo da bi umrla od virusa.

 

Sve što treba da znate o virusu Ebole, pročitajte OVDE - Lako se širi, smrtonosan je!

 

U septembru, Indija je postala Mangalajan satelit u Marsovu orbitu i tako postala četvrta zemlja kojoj je to uspelo. Fotografija kojom je uhvaćeno slavlje u kontrolnoj sobi obišla je svet munjevitom brzinom - na njoj, u prvom planu stoji šest žena u živopisnim sarijima kako se smeju i grle.

 

Televizija je ponudila čitavu plejadu ženskih likova, naročito britanska. Od Megi Džilenhal u "The Honurable Woman" do Olivije Popu. "Preko bare" Šonda Rajms dominirala je američkom televizijom.

 

Na filmu, Nikol Perlman je ušla u istoriju kao koscenarista filma "Čuvari galaksije" koji je jedan od filmova sa najvećom zaradom ikad. Ona je u istoriju ušla kao prva žena scenarista nekog Marvelovog filma.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs