Uspešno završena treća Ružičasta radionica: Prevencija i samopregled su najbolja i najmudrija odluka za zdravlje žene

U našoj zemlji od raka dojke godišnje oboli oko 5.000 žena, a većina njih je imala strah da ode kod lekara nakon što su uvidele promene na dojci

Vesti
Uspešno završena treća Ružičasta radionica: Prevencija i samopregled su najbolja i najmudrija odluka za zdravlje žene
Foto: Ana Đapić

Uspešno je završena i poslednja Ružičasta radionica, posvećena prevenciji raka dojke, koja je održana pred studentkinjama Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

foto: Ana Đapić

Veoma bitni faktori za očuvanje zdravlja žene jesu prevencija i samopregled dojki, s obzirom na to da je, prema poslednjim istraživanjima, karcinom grudi - najčešći tumor kod ženskog pola. Dr Danka Petrović, specijalista radiolog na Institutu za onkologiju Vojvodine, naglasila je da Srbija ima veoma visok nivo smrtnosti obolelih od raka dojke, čak 30%, što znači da na broj od sto žena koje imaju karcinom, svaka treća napusti ovaj svet.

foto: Ana Đapić

„Pravog uzroka karcinoma još nema, ali potencijalni faktori rizika su činioci u vašoj spoljašnjoj sredini ili ono što vi nosite u sebi. Prvi faktor je vezan za pol, odnosno treba imati u vidu da od karcinoma dojke mogu oboleti i muskarci. Zatim, statistički podaci pokazuju da je najčešći period kada ljudi obolevaju od ove bolesti između 50. i 69. godine. Sledeći faktori rizika su: lična anamneza, odnosno da li su osobe obolele od nekog drugog karcinoma; porodična anamneza - da li je neko u porodici imao karcinom; da li su žene dojile ili ne. Odgovori na ova pitanja su veoma bitni prilikom pregleda grudi kod specijaliste”, rekla je dr Petrović.

foto: Ana Đapić
foto: Ana Đapić

U našoj zemlji od raka dojke godišnje oboli oko 5.000 žena, a većina njih je imala strah da ode kod lekara nakon što su uvidele promene na dojci. „Prirodno je da osećamo neku vrstu straha i anksioznosti, zato što je svaki pregled povezan sa nekom dozom neizvesnosti. Ali sa tog stanovišta posmatrano, ipak je mudro držati se one krilatice oseti strah ali ipak delaj. Takođe je bitno da ne stavljamo fokus na trenutnu neprijatnost koju osećamo u vezi sa samim pregledom, nego treba razmišljati i gledati iz dugoročne perspektive, da radimo dobro za sebe i svoje zdravlje”, posavetovala je studenkinje dr Ivana Novakov, psiholog na Institutu za onkologiju Vojvodine.

foto: Ana Đapić

Veoma je bitno da mladi razviju svest o sopstvenom zdravlju i upoznaju svoje telo na vreme, jer svaka promena otkrivena u ranoj fazi i odlazak kod lekara povećavaju stepen izlečenja. Medicinska sestra Doma zdravlja Novi Sad Vesna Imbronjev studenkinjama je detaljno demonstrirala kako mogu izvršiti samopregled i kako da razlikuju razne promene na dojci.

foto: Ana Đapić

Takođe je važno da žene mesečni samopregled grudi rade u prvoj polovini menstrualnog ciklusa i da se, ukoliko uvide neku promenu na telu koja nije uobičajena, odmah obrate lekaru. Sonja Knežević u ime kompanije „Avon“ je studentkinjama detaljno objasnila veb-aplikaciju www.chekiraj.rs, koja je pokrenuta sa ciljem edukacije mladih o samopregledu. U samo tri dodira ekrana na telefonu studentkinje su dobile priliku da nauče osnovne pokrete za samopregled grudi, a nakon pravilno pređenih koraka da pogledaju i video sa detaljnim instrukcijama.

foto: Ana Đapić

Svoju životnu priču ispričala je Biljana Stepanov, koja je tumor dojke otkrila samopregledom, na samom početku, kada je još bio u prvoj fazi, tako da je oporavak bio lakši, a stepen izlečenja mnogo veći.

foto: Ana Đapić
foto: Ana Đapić

Radionica je bila veoma interaktivna i studentkinje su za govornice imale brojna pitanja o problemima sa kojima su se suočile već u studentskim danima.

Radionica je završena zaključkom da je najvažnije promeniti način na koji razmišljamo o zdravlju, jer je to nešto o čemu treba voditi računa pre nego što se javi neka tegoba ili problem, zato su samopregled grudi i prevencija najbitniji faktori za zdravlje svake savremene žene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs