Licitacija u Nirnbergu

Preko svih očekivanja: Akvarel Adolfa Hitlera prodat za 161.000 dolara! (FOTO)

Početna cena za sliku "Stara gradska kuća", nastalu pre 100 godina, bila je 4.500 dolara, a o kupcu se jedino zna da je privatni kolekcionar sa Bliskog istoka
Vesti
19:20h Autor:
Preko svih očekivanja: Akvarel Adolfa Hitlera prodat za 161.000 dolara! (FOTO)

Akvarel, za koji se veruje da ga je naslikao nacistički vođa Adolf Hitler, prodat je na licitaciji u Nirnbergu za 161.000 dolara, saopštila je aukcijska kuca Vajdler.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, početna cena za ovo delo, nastalo pre 100 godina, bila je 4.500 dolara. Akvarel "Stara gradska kuća" (Altes Rathaus), na kojem je prikazana zgrada minhenske opštine, na prodaju su stavile dve sestre čiji je deda kupio sliku 1916.

O kupcu se jedino zna da je privatni kolekcionar sa Bliskog istoka. Na poleđini slike, veličine 28 puta 22 centimetara, jasno se može videti potpis "A.Hitler". Novi vlasnik je uz akvarel dobio i originalni račun i pismo od Hitlerovog ađutanta Alberta Bormana, brata Hitlerovog privatnog sekretara Martina Bormana.

Sestre koje su ponudile sliku na aukciji nameravaju da 10 odsto od prodaje poklone humanitarnoj organizaciji koja pomaže hendikepiranu decu. Hitler je u mladosti pokušao da upiše Likovnu akademiju u Beču, ali je bio odbijen. Stručnjaci obično nemaju neko naročito mišljenje o njegovom slikarskom opusu. Hitler je bio vojni i politički lider Nemačke od 1933. do 1945. Odgovoran je za izbijanje Drugog svetskog rata u kom je živote izgubilo na desetine miliona ljudi, uključujući šest miliona Jevreja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs