Najnačajnije svedočenje o progonu Jevreja

Dnevnik Ane Frank za 13 meseci postaje javno dobro

Iako se smatra da je Oto Frank, Anin otac koautor dela, a preminuo je 1980. godine, prema evropskim pravima Dnevnik će postati javno dobro kada istekne 70 godina od Anine smrti
Vesti 22.11.2014. - 20:18h
Foto: Kurir Arhiva

Čuveno delo "Dnevnik Ane Frank", jedno od najznačajnijih svedočenja o progonu Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, trebalo bi da postane javno dobro za nešto više od godinu dana.

 

Fondacija posvećena uspomeni na mladu Jevrejku tvrdi da je njen otac, Oto Frank, koji je preminuo 1980, koautor dnevnika objavljenog 1947. godine i da ta činjenica umnogome menja rok trajanja autorskih prava.

 

Prema pisanju francuskog Figara, Oto Frank je sakupio građu koju je ostavila njegova ćerka i izbacio pojedine delove, koje je smatrao previše ličnim. On je i priredio verziju knjige kakvu je danas poznajemo. Budući da je umro 1980, to znači da autorska prava na Dnevnik Ane Frank važe do 2051. godine.

 

Prema evropskom pravu intelektualne svojine, Dnevnik bi trebalo da pređe u javno dobro nakon 70 godina od Anine smrti, odnosno za 13 meseci.

 

Fondacija smatra da je neophodno zaštititi još neko vreme ovo izuzetno delo, posebno od "negacionista i revizionista koji bi mogli da razvlače njegov sadržaj, pa čak i naruše uspomenu na Anu Frank".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs