Velika potražnja

Prvi tiraž nakon zabrane 1945. godine: Hitlerov Mein Kampf rasprodat za nedelju dana!

Prvo izdanje rasprodato je uprkos ceni od 59 evra, a neke kopije se već preprodaju na nemačkom sajtu "Amazon" za 386 evra, što je šest puta više od prvobitne cene
Vesti 11.01.2016. - 18:40h Autor: Tanjug
Foto: Reuters / Michael Dalder

Prvo izdanje knjige Adolfa Hitlera "Mein Kampf" (Moja borba) od 4.000 primeraka, koje se pojavilo u nemačkim knjižarama prvi put od Drugog svetskog rata, rasprodato je za manje od nedelju dana.

 

Kako prenosi Russia today, u knjižare je stiglo 15.000 poružbina unapred.

 

Prvo izdanje rasprodato je uprkos ceni od 59 evra, a neke kopije se već preprodaju na nemačkom sajtu "Amazon" za 386 evra, što je šest puta više od prvobitne cene. Pored toga, Nemački Istorijski institut, koji je izdao knjigu, dobio je zahteve za prevođenje knjige na italijanski, francuski, nemački jezik.

 

Knjiga nacističkog lidera smatrana je neuspehom kada je prvi put objavljena u dva toma 1925. i 1926. godine. Međutim, više od 5,2 miliona kopija prodato je u periodu od dolaska nacista na vlast 1933. godine do izbijanja Drugog svetskog rata 1939. godine.

 

Ispovest sina masovnog ubice: Hitler mi je bio kum, a moj otac slepo zaljubljen u njega!

 

Knjiga je zabranjena nakon završetka rata, a nemačka južna pokrajina Bavarska, u čijem su vlasništu od 1945. bila autorska prava nad Hitlerovim političkim manifestom, dosad nije dozvoljavala ponovna štampanja knjige iz poštovanja prema žrtvama nacizma.

 

Od 1. januara ove godine, međutim, ta knjiga postala je javno dobro. Novo, kritičko izdanje pod naslovom "Hitler, Mein Kampf. Kritičko izdanje" izdato je u dva toma sa približno 2.000 strana i oko 3.500 objašnjenja i komentara.

 

Hitler u knjizi "Mein Kampf", koju je napisao 1924. godine dok je bio u zatvoru u Bavarskoj, kombinuje elemente autobiografije sa stavovima o arijevskoj "rasnoj čistoti", mržnje prema Jevrejima i protivljenja komunizmu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...