protesti u iranu

JEZIVI SNIMCI KRUŽE MREŽAMA: Žene u Iranu vuku po zemlji kao životinje, a muškarci ćute - OVO JE PRAVO LICE PROTESTA

Erupcija protesta širom zemlje u Iranu posle smrti 22-godišnje Kurdkinje koju je policija uhapsila zbog navodnog neadekvatnog nošenja hidžaba najozbiljniji je izazov sa kojim se rukovodstvo zemlje suočilo poslednjih godina.

Vesti
Autor:
JEZIVI SNIMCI KRUŽE MREŽAMA: Žene u Iranu vuku po zemlji kao životinje, a muškarci ćute - OVO JE PRAVO LICE PROTESTA
Potresni snimci protesta u Iranu, Foto: Profimedia

Dok vlasti kažu da je Mahsa Amini umrla iz zdravstvenih razloga, njena porodica i mnogi drugi Iranci veruju da je umrla od posledica batinanja.

Demonstranti kažu da strahuju da bi, ako ne reaguju sada, mogla da ih zadesi ista sudbina. Najmanje 35 ljudi je poginulo je u najgorim nemirima koji je Iran video godinama.

Protesti u iranskim gradovima počeli su pre nedelju dana posle vesti o smrti dvadesetdvogodišnje Mahse Amini.

Na Tviteru koji je ovih dana u znaku ženske revolucije u Iranu objavljen je jeziv snimak na kojem bezbednosnosne snage odvlače ženu sa protesta, surovost i nasilje izazvali su veoma oštre kritike.

"Pogledajte kako su žene u Iranu javno napadnute i vučene po putevima kao životinje, ne nose hidžab. Revolucija #IranProtests2022 je početak ere za eliminaciju takvih režima", glasi tvit iznad videa koji prikazuje nasilje kojem ne treba da budu izložene ne samo žene, već ni bilo koje drugo živo biće.

"Oni su brutalniji od stvarnih čudovišta!", "Zabranite hidžabe, oslobodite slobodu žena", komentarišu na Tviteru snimak a neljudsko ponašanje prema ženama porede sa agentima Gestapoa, i ističu sramne postupke muškaraca očevidaca nasilja koje traje danima: "Oko 20 iranskih muškaraca nedavno kastriranih na slici, čini mi se da nikad nije bilo toliko njih koji nisu preduzeli bilo šta da zaštite ženu".

"Ovo bi mogla biti naša verzija Kipa slobode u budućem Iranu. Policija u hidžabu ubila je #MahsaAmini, ali je njeno ime postalo simbol otpora protiv režima rodnog aparthejda. Tako sam ponosna na hrabre Iranke i muškarce koji stoje rame uz rame protiv tiranije", glasi komentar Iranke sa fotografije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs