TRAGEDIJA

IMAJU LI NEPRAVDA I LJUDSKA PATNJA KRAJ:Video devojke iz Avganistana slama srce! Umrećemo ovde, nikog nije briga za nas!

"Mi nismo bitni, nikoga nije briga za nas", izgovara ona kroz suze...

Lifestyle
18:05h Autor:
IMAJU LI NEPRAVDA I LJUDSKA PATNJA KRAJ:Video devojke iz Avganistana slama srce! Umrećemo ovde, nikog nije briga za nas!
Foto: Printscreen/Twitter

Dok talibani alarmantnom brzinom osvajaju velike delove Afganistana, na Tviteru je viralan postao snimak devojke koja plače zbog svoje krajnje neizvesne budućnosti.

"Mi nismo bitni jer smo rođeni u Avganistanu", kroz suze govori mlada i lepa devojka, vidno potrešena i preplašena.

"Nikoga nije briga za nas", nastavlja. "Umiraćemo polako. Nije li to smešno?" kaže devojka u videu.

Video, koji sada ima oko 580.000 pregleda, prvi je podelila aktivistkinja za ljudska prava Masih Alinedžad.

"Srce mi se slama zbog žena u Afganistanu", napisala je.

U prethodnom razdoblju talibanske vladavine avganistanskim ženama nije bilo dopušteno da rade, obrazuju se niti leče kod muških lekara, osim u pratnji muškarca. Ženama koje su prekršile zakone i stroga parvila ponašanja pretile su drakonske kazne - kazna zatvora, javno bičevanje, pa čak i pogubljenje.

"Talibani već nameću stroga ograničenja ljudskih prava ženama"

Nakon što su talibani izgubili vlast 2001. godine, međunarodna zajednica radila je na otvaranju škola za devojčice i podsticala zapošljavanje žena.

Glavni sekretar UN-a Antonio Gutiereš rekao je juče da talibani već nameću stroga ograničenja ljudskih prava ženama, koje su na područjima koja su trenutno pod njihovom kontrolom.

"Posebno je zastrašujuće i srceparajuće videti izveštaje o otimanju teško stečenih prava avganistanskim devojkama i ženama", dodao je.

Život žena u Avganistanu nikada nije bio lak, i nikada nisu bile izjednačene sa muškarcima, a sada su im ta oskudna i teško stečena prava u prethodnim godinama preko noći oduzeta.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs