Zapadna društva zgrožena

Jeziva pravila koja Saudijke moraju da poštuju: Vrediš duplo manje od muškarca, bič je najblaža kazna!

Mnogima je teško da poveruju da ovako nešto još uvek postoji

Lifestyle
Autor:
Foto: Shutterstock

Ženama u Saudijskoj Arabiji je gotovo sve zabranjeno - od odabira bračnog partnera do vožnje javnim prevozom!

 

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, Saudijska Arabija je zauzela 129. mesto od ukupno 134 kada je reč o jednakosti polova.

 

Kako žene u ovoj zemlji žive? Sa čime se svakog dana bore? Šta se dešava ako se usude da prekrše pravila? Ovih 11 stvari možda niste znali:

 

1. Ne smeju nikuda bez pratioca
Žene u Saudijskoj Arabiji nemaju pravo da idu gde žele bez supruga ili muškog rođaka. Osoba koja prati ženu zove se Mahram, a bez njegove dozvole žena ne može da napusti zemlju, dobije posao, da se uda, upiše fakultet, čak ni da se operiše.

 

U slučaju da žena mora da bude saslušana u policiji, Mahram je identifikuje i govori umesto nje, jer žena ne sme da skine hidžab koji joj pokriva lice. Ono što je zanimljivo jeste to što se lokalne žene uopšte ne bune protiv Mahrama, već štite svoje pravo da budu pod zaštitom i brigom muškarca.

 

2. Pravo na vozačku dozvolu
Srećom, ova zabrana će uskoro pasti u zaborav. Naime, prethodnih godina je u arapskim zemljama odobrena serija zakona koja se odnosi na liberalizaciju žena. U semptempbru 2017. godine, kralj Saudijske Arabije objavio je da će žene od juna 2018. moći da voze automobile. Ipak, opet će im trebati dozvola Mahrama, inače će se vožnja smatrati ilegalnom.

 

3. Javni prevoz im je zabranjen
Verovali ili ne, žene u Saudijskoj Arabiji mogu da se voze vozom, ali isključivo u zasebnom vagonu na samom kraju voza, dok većina autobuskih kompanija odbija da poveze žene. Zato one uglavnom moraju da idu peške, uzimaju taksi ili ih vozi njihov Mahram.

 

Besprekorne vladarke Bliskog istoka: Modne boginje kraljevskih porodica! (FOTO)

foto: Shutterstock

4. Velika crna haljina je obavezna

Na ulici celo telo mora da bude pokriveno, izuzev šaka, stopala i lica. Crna haljina koju nazivaju abaja pravi se od neprovidnog materijala širokog kroja, koji ne sme da ističe figuru. Ipak, pravila zavise od regiona u kojem žena živi. Negde su pravila liberalnija, negde veoma stroga i konzervativna - u nekim mestima žene još uvek moraju da nose nikab - komad koji pokriva celo lice, a otkrivene ostaju samo oči.

 

Saudijski princ Muhamed bin Salman Al Saud istakao je da žena ima pravo da odbaci ovaj strogi način odevanja ukoliko želi. Ipak, većina njih vodi se time šta će reći njihovo okruženje. Takođe, ukoliko se dogodi silovanje, ženu će proglasiti krivom ukoliko je njena odeća "suviše otkrivala".

 

5. Fakultet nije zabranjen, ali "nije potreban"
Žene u Saudijskoj Arabiji imaju pravo da studiraju, ali pod gomilom ograničenja. Iako zvuči besmisleno, u ovoj zemlji fakultetsku diplomu ima više žena nego muškarca, ali je kvalitet obrazovanja na ženskim koledžima daleko od dobrog.

 

Ukoliko Mahram dozvoli ženi, ona može da studira i van zemlje, ali veoma teško dobijaju stipendije. Većina ih se odlučuje za pedagogiju i različite pravce u nauci, ali obično nakon obrazovanja ne dobijaju posao.

 

Zbog njega je prešla u islam i nosila burku: Brak pevačice pukao tri meseca nakon porođaja!

foto: Shutterstock

6. Jako mali procenat žena radi
Uprkos mnogim reformama i pomeranju granica, procenat zaposlenih žena je svega 17%. Većina žena u Saudijskoj Arabiji ostaje kod kuće da brine o kući i deci. Ipak, Šerijat ne zabranjuje ženama da rade, sve dok ne zapostavljaju svoje obaveze prema porodici.

 

Ako žena želi da radi, mora da dobije dozvolu muškarca, a izbor profesije je takođe ograničen - mogu da rade kao doktori, medicinske sestre i predavači, i to na mestima gde će izbeći susretanje sa muškarcima koje ne poznaju. Žene političari i advokati su veoma retki izuzeci, plaćene su znatno manje nego muškarci i za razliku od jačeg pola, one nemaju zdravstveno osiguranje. Ni sami poslodavci nisu zainteresovani da zaposle žene, jer bi u tom slučaju morali da izdvoje veliku sumu novca za izgradnju posebnog toaleta, kancelarije, prostorije za odmor, čak i zaseban ulaz.

 

7. Da li se ikada udaju iz ljubavi?

Porodični odnosi u Saudijskoj Arabiji jedna su od najčešćih tema za raspravu. Devojčice se udaju veoma rano, čak i pre puberteta, zbog čega mnoge prekinu svoje obrazovanje. Nažalost, isuviše rane trudnoće i porođaji uništavaju im zdravlje, a često i umiru na porođaju. Ne postoji starosni minimum za udaju žene. Zvanično su ugovoreni brakovi zabranjeni, ali je ugovor između budućeg muža i mladinog oca neophodan.

 

8. Nikada ne otvaraju vrata

Žene ne smeju da imaju posete. Smeju da komuniciraju sa prijateljima, ali isključivo u svom delu kuće. Takođe, dok su u svom domu ne moraju da prate stroga pravila oblačenja. Gosti smeju da posećuju samo drugu polovinu kuće, u koju žena ne sme da ulazi, a ukoliko nešto treba da kaže mužu, može to da učini samo telefonom. Baš zato većina kuća u Saudijskoj Arabiji ima dva ulaza, jedan za žene i jedan za muškarce.

 

Zgodni, mladi, slobodni: 5 najpoželjnijih prinčeva na svetu! (FOTO)

foto: Shutterstock

9. Muškarci desno, žene levo

Razdvajanje polova je jedan od osnovnih principa u životu žene iz Saudijske Arabije, koji osigurava izbegavanje kontakta sa nepoznatim muškarcima. Društvo je razdvojeno na muškarce i žene ne samo kod kuće, već i na javnim mestima, poput plaža, prevoza, čak i restorana. Ovo pravilo je posebno striktno na mestima gde se jede. Postoje odvojeni delovi za članove porodice, neoženjene muškarce i neudate žene. Ovom pravilu se prilagođavaju čak i velike zapadne kompanije, poput Mekdonaldsa i Starbaksa, koji ne žele da gube klijente, pa su svoje radnje prilagodili saudijskom društvu, zbog čega su oštro kritikovani od strane liberalnih društava. Ipak, postoje i mesta gde je razdvajanje polova nemoguće, poput bolnica i banaka.

 

10. Ista pravila ne važe za sve

Svedočenje jedne žene dva puta se manje vrednuje nego svedočenje muškarca. Na primer, da bi podnela tužbu, ženi je potrebno 6 muških svedoka koji će potvrditi njene reči! Takođe, suđenje i kazna mogu da se baziraju na plemenskim običajima, a ne na zakonima.

 

Deca nemaju pravo na državljanstvo Saudijske Arabije ukoliko je otac stranac. Prema Kuranu, kada je reč o imovini, muškarac nasleđuje dva puta više nego žena. U ruralnim sredinama, žene su i dalje najčešće potpuno isključene sa liste naslednika.

 

Saudijska princeza Amira krši tradiciju svoje zemlje: Zbog njene lepote ceo svet zanemeo! (FOTO)

foto: Profimedia

11. Pravo na sport
Žene iz Saudijske Arabije dobile su pravo da predstavljaju svoju zemlju na Olimpijskim igrama samo 2012. godine, a odluka je doneta pod jakim pritiskom Internacionalnog olimpijskog komiteta. Saudijska Arabija je prva zemlja na svetu koja nije dozvolila ženama da učestvuju u takmičenju. U ovoj zemlji nije lako izgraditi sportsku karijeru ako ste žena. One ne smeju da koriste svu sportsku opremu, niti imaju adekvatno obrazovanje o sportu, koji je, kada su žene u pitanju, kritikovan i od strane vlade, i od strane društva.

 

Šta ako žena prekrši pravila?

 

Ukoliko žena iz Saudijske Arabije prekrši tradiciju ili zakon, biće kažnjena i to strašno. Religiozni policajci mogu da kazne ženu čak i za razgovor s nepoznatim muškarcem ili odeću koja nije napravljena od odgovarajućeg materijala. Bičevanje spada u jednu od najblažih kazni za ženu!

 

Zabeleženo je dosta slučajeva kada su žene brutalno ubijane, čak i one koje nisu državljanke Saudijske Arabije. Puštanje iz zatvora je moguće samo ako to Mahram zatraži, ali on ima pravo i da traži strožiju kaznu, pa tada žena ostaje u zatvoru veoma, veoma dugo.

 

Iako veći deo sveta kritikuje pravila Saudijske Arabije koja se odnose na žene, one zapravo u ovoj zemlji žive svoj život bez pobune i smatraju ga normalnim. Nemaju želju da nešto menjaju, jer za drugo nikada nisu znale, za šta je krivac verovatno starinska tradicija, stroga religija i potpuno drugačiji mentalitet.

 

Šta vi mislite o životu žena u Saudijskoj Arabiji? Podelite sa nama u komentarima!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...