Lepši pol je uvređen

Dame pobesnele zbog ružičaste inicijative: U Kini su parking mesta za žene 30 cm šira!

Parking prostor, označen ružičastom bojom i tablom na kojoj piše "S poštovanjem rezervisano za dame", nalazi se u neposrednoj blizini glavnog ulaza u šoping mol "Svetska metropola", u severnom lučkom gradu Dalijan
Vesti
13:52h Autor:
Dame pobesnele zbog ružičaste inicijative: U Kini su parking mesta za žene 30 cm šira!
Foto: Thinkstock

Parking mesta rezervisana za žene vozače ispred jednog kineskog tržnog centra izazvala su kontroverzu kada se saznalo da su šira od regularnih za oko 30 santimetara.

Parking prostor, označen ružičastom bojom i tablom na kojoj piše "S poštovanjem rezervisano za dame", nalazi se u neposrednoj blizini glavnog ulaza u šoping mol "Svetska metropola", u severnom lučkom gradu Dalijan. "Ružičasti" parking postavljen je odlukom rukovodstva centra koje je primetilo da mnoge žene imaju problema da svoje automobile uguraju u standardne boksove u podzemnoj garaži.

"Ovo je navodno učinjeno iz poštovanja prema ženama, a zapravo predstavlja uvredu", prokomentarisala je jedna Kineskinja, optužujući upravu centra za seksizam.

"Želeli smo da olakšamo stvari ženama koje čine većinu naše klijentele", brani se menadžment tržnog centra.

"To nije nimalo uvredljivo za žene. Parking mesta su šira iz praktičnih razloga. To ne znači da su žene gori vozači od muškaraca", istakla je predstavnica šoping mola, prenosi AFP.

Kina zvanično poštuje jednakost polova, koja je i jedan od komunističkih načela. A i sam nekadašnji kineski vođa Mao Cetung imao je običaj da kaže da "žene podupiru pola neba". Ipak, konzervativna shvatanja su i dalje duboko ukorenjena u kineskom društvu. Mnogi muškarci smatraju da ženama nije mesto za volanom jer one ne samo što ne znaju kako da se parkiraju, već predstavljaju pravu opasnost u saobraćaju.

Najnovija kontroverza samo je dolila "ulje na vatru" koju je prošle godine raspalila pekinška policija svojim savetima ženama o tehnikama vožnje, pozivajući ih da ne voze u visokim štiklama, da spuste ručnu pre kretanja i da ne paniče kada iznenada shvate da su se uputile u pogrešnom pravcu. "Ružičasta" incijativa, koja već neko vreme postoji i u drugim zemljama poput Južne Koreje, Malezije, Kuvajta, ali i Nemačke i Austrije, nije naljutila samo lepši već i jači pol. "Uvek su žene te koje dobijaju privilegije!", žali se jedan muškarac koji smatra da su njegova sabraća odavno postala "slabiji pol".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs