VAKCINA PROTIV HPV VIRUSA OD APRILA BESPLATNA U SRBIJI ZA MLADE OD 9 DO 19 GODINA

Već 13 godina se primenjuje u većini država i pokazalo se da je jedna od najbezbednijih

Vesti
Autor:
VAKCINA PROTIV HPV VIRUSA OD APRILA BESPLATNA U SRBIJI ZA MLADE OD 9 DO 19 GODINA
Foto: Shutterstock

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje biće od aprila dostupna mladima od devet do 19 godina, najavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić, piše Lepa&srećna.

Ona je pojasnila da je najidealniji period za mlade da prime vakcinu između 12 i 14 godina, i to pre prvog seksualnog odnosa.

"Ukoliko se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita je 100 odsto, a Svetska zdravstvena organizacije prošle godine je izašla sa podatkom da će se ti tumori iskoreniti do 2030. ukoliko se u 90 odsto zemalja sveta obezbedi vakcina", rekla je Škodrić za RTS.

Vakcina se već 13 godina primenjuje u većini država i pokazalo se da je jedna od najbezbednijih.

Statistika pokazuje da svakoga dana u Srbiji od raka grlića materice umre najmanje jedna žena. Sa brojkom od 500 ugašenih života na godišnjem nivou naša zemlja se svrstava među zemlje sa najvećom smrtnošću od raka grlića materice u Evropi.

Mlade devojke stupaju u seksualne odnose ranije i to uglavnom nezaštićene, bez kondoma, infekcija humanim papiloma virusom je sve češća i po mišljenju stručnjaka poprima epidemijske razmere kod devojaka između 15. i 30. godine života.

Glavni uzročnik nastanka bolesti je infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Kod većine žena ova infekcija prolazi spontano i bez posledica. Kod nekih žena može preći u dugotrajnu infekciju i dovesti do promena na grliću materice koje napreduju u rak tokom perioda od 10 i više godina. Da li će HPV infekcija preći u dugotrajnu i da li će dovesti do promena na grliću materice zavisi prvenstveno od tipa virusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs