Može da postane neizlečiva

Pojavila se nova bolest, veća pretnja od karcinoma: Da li imate ove simptome?

Trenutno nisu poznate sve posledice ove bolesti, ali utvrđeno je da može da izazove neplodnost
Medicina
22:52h Autor:
Pojavila se nova bolest, veća pretnja od karcinoma: Da li imate ove simptome?
Foto: Profimedia

Britanski zavod za javno zdravlje upozorio je na pojavu retke vrste polno prenosive bolesti, nešto što bi se moglo nazvati supermikrobom za koji uskoro možda nećemo imati lek.

Naime, pojavila se supergonoreja. Broj obolelih porastao je na 34, a iako se ta brojka čini zanemarivom, stručnjaci su zabrinuti jer je ostao samo još jedan antibiotik koji je potpuno efikasan protiv te zarazne bolesti, prenosi britanski list Telegraph. Ukoliko bolest postane otporna i na taj antibiotik, postaće neizlečiva i njeno širenje biće nemoguće zaustaviti.

Trenutno nisu poznate posledice bolesti, ali utvrđeno je kako može izazvati neplodnost.

"Otpornost na antibiotike će za čovečanstvo postati veća pretnja od karcinoma", rekao je Džordž Ozborn iz Zavoda za javno zdravstvo u Engleskoj.

Strah od širenja ove bolesti naterao je stručnjake da uđu u trag svim seksualnim partnerima osoba kojima je otkrivena ova vrsta gonoreje.

Sa 16 godina dobio rak, sam se izlečio: Mladić o kojem bruji ceo svet! (FOTO, RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Širenje ovakve bolesti, koja je otporna na azitromicin, naša je velika briga i činimo sve kako bismo je zaustavili. Ako ne uspemo, možemo ugroziti ne samo pojedince, već i čitavo društvo", objasnila je predsednica Udruženja za zaštitu od polnih bolesti Elizabet Karlin.

Simptomi gonoreje obično se razviju u roku od dve nedelje od infekcije, ali ponekad mogu da izostanu čak i mesecima.

Simptomi kod žena

bol ili peckanje prilikom mokrenja– neobičan vaginalni iscedak koji može da bude vodenast i zelenkaste ili žućkaste boje bol ili osetljivost u području donjeg stomaka– krvarenje između menstruacija, a u težim oblicima i krvarenje nakon seksa

Simptomi kod muškaraca

– bol ili peckanje prilikom mokrenja– neobičan iscedak iz vrha penisa, koji može biti bele, žute ili zelene boje– ređe se može pojaviti i bol ili osetljivost u testisima

Internet nije lekar: Ginekolozi upozoravaju na 5 najvećih ženskih problema!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs