Zabrinjavajuće

Kipu slobode i mnogim spomenicima preti rast nivoa mora

Sve jače i učestalije oluje, sve smrtonosnije poplave i suše imaju zajednički imenitelj - globalno klimatsko otopljavanje, zbog čega bi mogli da stradaju mnogi spomenici, ali i lokaliteti kao što su arheološko nalazište Pompeja, Svemirski centar Kenedi ili gradska jezgra Sankt Peterburga i Venecije
Vesti 21.05.2014. - 17:51h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Nedavni naučni izveštaj upozorava da bi za nekoliko decenija neke od najpoznatijih svetskih znamenitosti, poput Kipa slobode ili Londonskog tornja, mogle da nestanu sa lica zemlje usled porasta nivoa mora ako se nastavi trend globalnog klimatskog zagrevanja.

 

Mnogi spomenici, ali i lokaliteti kao što su arheološko nalazište Pompeja, Svemirski centar Kenedi ili gradska jezgra Sankt Peterburga i Venecije, mogli bi da budu potopljeni i zauvek izgubljeni, navodi se u studiji Unije zabrinutih naučnika (Union of Concerned Scientists - UCS).

 

Prema podacima američke Nacionalne agencije za okeanografiju i atmosferu (NOAA), nivo Atlantskog okeana će 2100. biti viši za 91 centimetar. Stručnjaci UCS-a upozoravaju i na opasnosti koje prete američkoj i svetskoj kulturnoj baštini i od sve češćih požara velikih razmera. Sve jače i učestalije oluje, sve smrtonosnije poplave i suše imaju zajednički imenitelj: globalno klimatsko otopljavanje, čiji je jedan od glavnih uzroka čovek. Naučnici zato apeluju na stanovnike cele planete da što pre preduzmu mere kako bi barem usporili ovaj fenomen.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...