Stručnjaci upozoravaju

Uticaj globalnog zagrevanja na Antarktiku: Najveći glečer počeo da se topi!

Za glečer Toten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, se dosad verovalo da se nalazi u zoni van domašaja toplih struja, gde je led stabilan i zaštićen od temperaturnih promena
Vesti
16:58h Autor:
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Najveći glečer na istoku Antarktika, čiji bi nestanak mogao da izazove povećanje nivoa mora za šest metara, počeo je da se topi usled zagrevanja okeana - upozorili su danas australijski naučnici.

 

Za glečer Toten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, se dosad verovalo da se nalazi u zoni van domašaja toplih struja, gde je led stabilan i zaštićen od temperaturnih promena.

 

Po povratku sa Antarktika, australijski istraživači su obelodanili da je voda oko glečera postala toplija i da bi glečer mogao da počne da se topi sa donje strane.

 

Holanđanka stigla traktorom na Južni pol - Ostvarila cilj posle 10 godina! (FOTO)

 

"Na osnovu satelitskih podataka smo znali da glečer gubi na masi, ali nismo znali zašto", izjavio je šef ekspedicije Stiv Rintul. On je naveo da je temperatura vode oko glečera za 1,5 stepeni viša nego u ostalim zonama Južnog pola koje su obišli ovog leta.

 

"Činjenica da tople struje mogu da dopru do glečera govori nam da je istočni deo Antarktika potencijalno izloženiji uticaju globalnog zagrevanja nego što smo mislili" - rekao je Rintul.

 

Glečer Toten se svakako neće istopiti preko noći i izazvati brutalni porast nivoa mora, napomenuo je australijski istraživač, ali je istakao važnost najnovijih podataka za sagledavanje posledica temperaturnih promena okeana na ledeni pokrivač.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...