Proslavio jubilej

Godine mu ne mogu ništa: Šarl Aznavur nastupa i sa 90 godina!

Rođendanske proslave se organizuju za one koji imaju 18 godina. Nije važno koliko godina imam. Za danas je bila slobodna koncertna sala i ja sam prihvatio da pevam, prokomentarisao je svoj jubilarni rođendan slavni šansonjer
Vesti
20:24h Autor:
Godine mu ne mogu ništa: Šarl Aznavur nastupa i sa 90 godina!
Foto: AP

Francuski šansonjer Šarl Aznavur proslavio je svoj 90. rođendan koncertom u Berlinu.

"Rođendanske proslave se organizuju za one koji imaju 18 godina. Nije važno koliko godina imam. Za danas je bila slobodna koncertna sala i ja sam prihvatio da pevam", rekao je Aznavur, koji je počeo svoju muzičku karijeru pre 81 godinu.

Posle Berlina, Aznavur će imati koncerte u Frankfurtu, Londonu, Varšavi, Barseloni i Rimu, a na jesen u Moskvi. Šansonjer je 2011. godine izdao svoj poslednji album "Toujours", za koji je napisao i tekstove pesama i komponovao muziku. Aznavur je rekao da i dalje piše šansone za svoje mlađe kolege. Aznavur, koji poseduje izuzetnu vitalnost za svoje godine, sada drži pored sebe stolicu, na koju povremene sedne da se malo odmori tokom nastupa.

On je 2006. godine počeo svoju oproštajnu karijeru, koja još traje, ali je rekao da će poslednji koncert održati 22. maja 2024. godine.

"Odredio sam datum. Biće to 22. maj 2024. godine kada ću napuniti 100 godina", rekao je pevač uz osmeh, i pozvao sve novinare da obavezno dođu. Aznavur je 2009. godine postao ambasador Agencije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) Jermenije, odakle je poreklom, i Švajcarske, gde sada živi. Oduvek se borio za sećanje i patnje jermenskog naroda i svojih predaka.

Aznavurovo pravo ime je Šanur Vahinag Aznavurijan. Rođen je u Parizu 22. maja 1924. godine. Poznat je po jedinstvenom tenoru koji s lakoćom postiže najdublje i najviše tonove, kao i po melanholičnoj boji glasa. Glumio je u više od 60 filmova, komponovao je 1.000 pesama, uključujući 150 na engleskom, 100 na italijanskom, 70 na španskom i 50 na nemačkom jeziku. Prodao je više od 100 miliona nosača zvuka. Njegove napoznatije šansone su "La Boheme", "Toi et moi", "The Sound of Your Name" s Lajzom Mineli, "She", "Que c"est triste Venise", "Qui", "Et pourtant" i "Une vie d"amour" s Mirej Matje. Aznavur je prošle jeseni izdao svoje memoare "Tant que mon coeur battra" (Sve dok mi srce kuca).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs