Vanredna situacija

Sva beogradska pozorišta prikupljaju pomoć

Neka pozorišta izvode predstave, neka ne, ali su se sva uključila u akcije humanitarne pomoći
Vesti
07:58h Autor:
Sva beogradska pozorišta prikupljaju pomoć
Foto: Kurir Arhiva

Beogradska pozorišta različito su se organizovala u vezi sa vanrednom situacijom zbog poplava u Srbiji, tako da neka izvode predstave, a neka ne, ali su se sva uključila u akcije humanitarne pomoći.

Jugoslovensko dramsko pozorište ni danas neće igrati predstave sa repertoara, a o daljem izvođenju odluke će se donositi i publika obaveštavati na dnevnoj bazi. Istovremeno, JDP nastavlja akciju prikupljanja pomoći za postradale od poplave. Paketi koje su građani, glumci i zaposleni u JDP-u u velikom broju donosili tokom jučerašnjeg dana već su distribuirani u više prihvatnih centara. Kombi JDP-a i dalje je na raspolaganju svima u širem centru Beograda koji žele da pomognu ugroženima u poplavama, a nisu u mogućnosti da ono što su im namenili odnesu u neki od centara za prikupljanje pomoći.

S druge strane, Atelje 212 odlučio je da nastavi da igra predstave, a deo prihoda od ulaznica doniraće za pomoć ugroženima od poplava. Atelje je pozvao svoju publiku i sve sugrađane da u foaje tog teatra, u vreme rada blagajne, donesu pakete sa humanitarnom pomoći, koji se prosleđuju Opštini Stari grad na dalju distribuciju. Otvorena je i posebna kutija za skupljanje novčanih donacija, koje će biti uplaćene na račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima za otklanjanje posledica vanrednih okolnosti - poplave.

"Smatrali smo da ne treba da prekidamo sa igranjem predstava, jer će katastrofa koja je zadesila naš narod trajati mnogo duže od samih poplava, što zahteva naše aktivno učešće. Mi kao pozorište upravo svakodnevnim radom i aktivnim prisustvom možemo najefikasnije da doprinesemo i pomognemo svojim ugroženim sugrađanima", ističu u Ateljeu.

Bitef teatar najavio je da se već tradicionalna humanitarna predstava 20. maja na koju se može doći sa kućnim ljubimcem, sutra neće igrati, ali će se u zajedničkoj akciji Bitef teatra i Udruženja za brigu o životinjama grada Beograda sakupljati humanitarna pomoć za ugrožene životinje.

Beogradsko dramsko pozorište objavilo je da neće igrati predstave do daljnjeg, a još tokom vikenda je organizovalo prikupljanje pomoći za ugrožene od poplava.

Zvezdara teatar nastavlja sa redovnim repertoarom, ali je već uplatio prihod od predstave koja je igrana u subotu ("Rođendan gospodina Nušića") kao pomoć postradalima u ovoj nacionalnoj nesreći.

Kako je ranije saopšteno, Narodno pozorište je otkazalo svoje predstave do daljnjeg i, u koordinaciji sa Gradskim štabom Beograda, stavlja na raspolaganje svoje ljudske, tehničke i materijalne resurse za odbranu od elementarnih nepogoda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs