Snalažljiv

Ulični svirač izdaje fiskalni račun svakome ko ga nagradi za muziku

Vladislav Tomčik (65), nezaposleni učitelj poljskoj jezika, već četiri godine svira violinu na ulicama u Poljskoj i jedini je koji je pomoću fiskalne kase dogurao do penzije
Vesti
20:18h Autor:
Ulični svirač izdaje fiskalni račun svakome ko ga nagradi za muziku
Foto: Thinkstock

Violonista koji već četiri godine svakog dana svira prolaznicima u Katovicama, jedini je ulični svirač u Poljskoj koji, iako to ne mora, svakome ko mu da novac izda račun iz fiskalne kase.

Nakon pet godina na birou rada, pošto njegove tri radnjice u Katovicama nisu tokom 1990-tih izdržale najezdu konkurencije šoping centara i otišle su pod stečaj, Vladislav Tomčik (65), po profesiji učitelj poljskog jezika i violinista amater, odlučio je 2010. godine da zaradi za penziju - kao ulični svirač.

Pošteno, plaćajući porez i sve doprinose te je kao prvi i jedini od mase muzičara po poljskim gradovima nabavio fiskalnu kasu. Svakome ko mu novcem zahvali za svirku, Tomčik izda račun iz fiskalne kase.

"Nisam virtuoz, ali nisam imao nikakvu drugu ideju kako da legalno zaradim za život do penzije. Krenuo sam u taj eksperiment i morao sam da se trudim da u bolje dane ostavim za crne", kazao je Tomčik poljskoj televiziji TVN24.

Iako posebno zimi nekada nije uspevao da zaradi ni za davanja državi, njegov eksperiment uspeo je, pošto će za dva meseca steći uslov za odlazak u penziju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs