tuga

PREMINULA BAKA NADEŽDA U 109. GODINI, NAJSTARIJA ŽENA U SRBIJI: Družila se sa Desankom Maksimović, nije pušila i pila!

Do poslednjeg dana svog života, bila je nasmejana, kažu svi koji su je poznavali

Vesti
Autor:
Foto: Kurir/Zorana Jevtić

Najstarija žena u Srbiji, Nadežda Pavlović Nada preminula je prošle noći u Beogradu u 109. godini.

 

Poslednjih nekoliko godina nije mogla da izlazi, ali joj je kuća uvek, kako oni koji su provodili vreme s njom, uvek mirisala na mladost, lepotu i pozitivnu energiju.

 

Inače, Nada je početkom godine proslavila 109. rođendan.


Rođena je 1. januara 1912. godine u Kraljevini Srbiji, pola godine pre početka Prvog balkanskog rata u Bosni, u Visokom. U 14 . godini došla je u Beograd, gde je završila Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju. Inače je predavala nemački i srpski jezik, a neko vreme i istoriju.

 

Promenila je osam država, preživela dva svetska rata, od malih nogu se bavila sportom, družila se sa čuvenom Desankom Maksimović, a poslednje četiri i po decenije se skrasila u centru Beograda, odnosno na Vračaru.

 

Decenijama je baka Nada ustajala u 6.00, a na počinak odlazila u 21.00. Dan je počinjala osveženjem i doručkom, uz obaveznu popodnevnu dremku, a zatim gledanje televizije ili primanje posete do vremena za spavanje.

 

O ishrani nikada nije vodila računa, uvek je volela da uživa u slanim i slatkim specijalitetima. Nije pušila i pila, kako je rekla jedino je pre šest godina zaradila povredu kuka, a imala je probleme s visokim pritiskom.

Nadežda Pavlović
foto: Kurir/Zorana Jevtić

Od malih nogu se pridružila sokolskom društvu, a ljubav prema atletici i gimnastici negovala je čitavog života. Sa vežbanjem je nastavila čak i u drugom veku svog života, pa je uzimala oklagiju za vežbanje i strunjaču za pod.

Do pre par godina najstarija Beograđanka je skoro svakodnevno vozila sobni bicikl, ali doktorka joj je zabranila zbog površinskih kapilara i masnog tkiva. Često bi zaboravila na vreme, pa je vozila i preko 30 minuta.

 

Baka Nada je duže od četiri decenije bila u zasluženoj penziji, a nekada je radila kao nastavnica nemačkog i srpskog jezika, pa ne čudi njena strast prema čitanju i književnosti.

 

Iza sebe ostavila je unučiće i praunučiće, koji žive po Srbiji ili u inostranstvu, a sa njima je ponajviše bila u kontaktu putem Vajbera, mada nikad nije krila da voli da koristi tablet.

 

Pored čitanja baka Nadežda je bila i ljubitelj muzike. Od muzike je najviše volela da sluša klasiku, na repertoaru su bili Bočeli, Pavaroti, Marija Kalas.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...