ispraćaj vojvode od edinburga

SVI DETALJI SAHRANE PRINCA FILIPA: Vojvoda od Edinburga ostavio detaljna uputstva, mrtvačka kola je lično dizajnirao!

Cremonijalna kraljevska sahrana biće održana danas u 15 sati, a prenosiće se na televiziji

Celebrities
13:47h Autor:
SVI DETALJI SAHRANE PRINCA FILIPA: Vojvoda od Edinburga ostavio detaljna uputstva, mrtvačka kola je lično dizajnirao!
Foto: Profimedia

Juče su se održale poslednje pripreme za sahranu princa Filipa koji će se održati danas u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor.

Vojvoda od Edinburga, suprug kraljice Elizabete II. premonuo je 9. aprila, a njegovo telo trenutno počiva u privatnoj kapeli dvorca, prekriveno zastavom.

Lend rover

Iako su se aranžmani za sahranu pripremali dugi niz godina, ceremonija je morala da bude prilagođena epidemiološkim merama. Na ceremoniji će biti samo 30 ljudi, a Bakingemska palata poručila je da se kraljica suočila sa ''nekim veoma teškim'' odlukama pri odabiru ožalošćenih jer je prvobitno planirano da bude 800 prisutnih, a želela je da budu zastupljene svi ogranci porodice njenog supruga.

Uprkos smanjenom broju okupljenih, spomen će zadržati tradicije kraljevske sahrane i biće "odraz vojne pripadnosti i ličnih elemenata života njegovog kraljevskog veličanstva", rekao je u četvrtak zastupnik palate.

Sahrana će početi u 15 sati iznošenjem tela na mrtvačka kola - lend rover koji je princ Filip lično dizajnirao. Povorku do pogrebne službe predvodiće orkestar grenadirske garde, a slediće ga garda kraljevske straže, poznate pod nazivom The Household Division.

Uz kovčeg će hodati četvoro vojvodine dece - Čarls, princ od Velsa, kraljevska princeza Ana, princ Endrju, vojvoda od Jorka, i princ Edvard, grof od Veseksa, zatim njegovi unuci princ Vilijam, vojvoda od Kembridža, i princ Hari, vojvoda od Saseksa. Među ostalim ožalošćenima, u povorci će biti Kamila, vojvotkinja od Kornvola, i Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža. Vojvotkinja od Saseksa, Megan Markl, neće prisustvovati jer je zbog rizične trudnoće ostala u Americi. Prinčevi Hari i Vilijam neće hodati jedan uz drugog u procesiji koja će pratiti kovčeg.

Između njih će biti njihov rođak Piter Filips, sin princeze Ane, mlađe sestre njihovog oca. Tokom drugog dela procesije Vilijam će hodati uz Pitera, a iza njih će biti princ Hari i Dejvid Armstrong-Džons, sin princeze Margaret, kraljičine sestre. Kraljica će do kapelice stići bentlijem na začelju kolone. Samo članovi porodice moći će da uđu u kapelicu. U skladu sa epidemiološkim merama, prisutni će unutar kapelice nositi maske i održavati fizičku distancu, a kraljica će sedeti sama. Nakon mise vojvoda će biti sahranjen u delu kapelice za kraljevsku porodicu. U kapelici će biti izloženi, osim njegove zastave, mornarička kapa i mač kao i drugi predmeti koji simbolički prikazuju Filipov život i službu.

Ratna uzbuna

Princ Filip je sam odlučivao o detaljima sahrane, među kojima su i posebno napravljena mrtvačka kola lend rover, koja je vojvoda pomogao da se dizajniraju tokom 16 godina. Zatražio je da budu vojno zelene boje i pomogao je u dizajniranju otvorenog gornjeg stražnjeg dela automobila. Vojvoda od Edinburga odabrao je medalje, odlikovanja i obeležja koja će biti na oltaru za njegovu sahranu.

sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

Na njegov poseban zahtev, trubači kraljevskih marinaca će u čast Filipove službe u Kraljevskoj mornarici tokom Drugog svetskog rata odsvirati ratnu uzbunu i "Last post", kompoziciju koja označava da je vojnik otišao na poslednji počinak.

Kraljica je odlučila da kraljevska porodica koja će prisustvovati neće nositi vojne uniforme, nego civilnu odeću. Predviđeni su počasni plotuni i zvonjava zvona tokom povorke. Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Britanske vojske i Kraljevskog vazduhoplovstva pružiće svečanu podršku tokom sahrane.

Na dan sahrane prestaje razdoblje žalosti za naciju. Kraljevska porodica će biti još dve nedelje u žalosti. Širom zemlje u 15 sati održaće se minut ćutnje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs